Vanaf 30 september terug op NPO 1

Oproep aan politici: stop met polariseren en voeden racisme

Oproep aan politici: stop met polariseren en voeden racisme

De recente uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en andere politici versterken de racistische onderstromingen in onze samenleving. Dat betogen schrijver Meredith Greer en 66 ondertekenaars van een open brief die maandag verscheen in De Volkskrant.

In die brief verzoeken onder andere Natascha van Weezel, Hans Laroes, Geert Mak, Akwasi, Lieke Marsman, Nadia Bouras en Murat Isik onze politici dringend om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Ze verzoeken de regeringsleiders te stoppen met "het inspelen op de alsmaar groeiende xenofobe en racistische angsten in onze samenleving."

"Stop met het verschuiven van de grens van het acceptabele in ons maatschappelijk debat. Stop met het voeden van de tweedeling tussen een fictief ‘wij’ en ‘zij’. De effecten hiervan op onze samenleving zijn ontwrichtend, polariserend, en hebben reële effecten op echte mensen. Op Nederlanders, die net zo normaal en gewoon zijn als alle anderen. Nederlanders die het verdienen met respect vertegenwoordigd te worden door hun regeringsleiders", staat te lezen in de oproep.

Aan het begin van de oproep zijn naast de uitspraak van Blok nog enkele andere quotes van verschillende politici verzameld om duidelijk te maken op wat voor soort teksten het gaat. Daarbij maken de schrijvers duidelijk dat het niet genoeg is voor politici om achteraf een uitspraak recht te zetten, terug te nemen of te nuanceren, omdat het kwaad dan al geschied is. "Uitspraken als deze kún je niet terugnemen. Ze zijn de wereld al in geslingerd. Ze hebben zich al genesteld en ingekapseld in onze maatschappij."

‘Doe normaal of ga weg’ - Mark Rutte

‘Antiracisme-demonstranten vallen onze tradities aan’ - Raymond Knops

‘De bijstand en Nederlanderschap moet je verdienen’ - Klaas Dijkhoff 

‘Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (...) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken het niet.’ - Stef Blok


Klik hier voor ons laatste nieuws!

- Advertentie -

Recent in: INTERNET ONLY

Quiz Time

Quiz Time

Artikel

Test je PAUW-kennis (en win tv-tickets!)...

Quiz tijd

Quiz tijd

Artikel

Test je PAUW-kennis (en win tv-tickets!)...

Quiz Time

Quiz Time

Artikel

Test je PAUW-kennis...