Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Op jouw luie zondag zwom Maarten van der Weijden twéé keer het Kanaal over

  •  
14-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Maarten-van-der-Weijden
Maarten van der Weijden verbeterde dit jaar al het wereldrecord 24 uur zwemmen. Vannacht zwom hij het Kanaal over. En niet een, maar twee keer. Hij deed er 19 uur en 4 minuten over.
Van der Weijden behaalde geen nieuw snelheidsrecord voor zijn dubbele oversteek. De snelste Nederlander is Irene van der Laan. In 1983 zwom zij naar het Franse Calais en terug naar het Britse Dover in 18 uur en 15 minuten. Bovendien dong Van der Weijden niet mee naar een officieel record. De Britse Channel Swimming Association schrijft voor dat zwemmers in een zwembroek de zee ingaan. Van der Weijden droeg een wetsuit.
Hij startte zondagochtend in het Franse Cap Gris-Nez en zwom naar Dover, al was het niet in een rechte lijn. Hemelsbreed is de oversteek 33 kilometer, maar door slechte omstandigheden zwom hij tijdens de heentocht 51 km.
Maarten van der Weijden maakte zijn overtocht in het kader van de marathonweken van de stichting KWF Kankerbestrijding. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie ontdekt. Na chemokuren en een stamceltransplantatie werd hij, na vier jaar, volledig genezen verklaard. Sindsdien zet hij zich actief in voor onderzoek naar kanker.
Een weerslag van zijn zondag zie je hieronder.
Spiegelglad Kanaal in de donkere ochtenduurtjes #trainingstochtje pic.twitter.com/7gfeQjfyzs
Golven zijn inmiddels (7.00 NL'se tijd) toegenomen, Maarten gaat goed #trainingstochtje pic.twitter.com/VjeBzjNR6e
Maartens houvast: elke 20minuten eten/drinken #trainingstochtje pic.twitter.com/aCkACbADOa
Maarten heeft Dover-Calais in 8u54 gezwommen en 51km. Dat is 'slechts' 18km om (hemelsbreed is 33km) #trainingstochtje pic.twitter.com/dFYxMuWBtA

Weet je nog?

In 2008 nam Maarten van der Weijden afscheid van zijn olympische carrière. In dat jaar won hij op de Spelen een gouden medaille op de tien kilometer open water, een prestatie die hem de eer van Sportman van het Jaar opleverde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.