Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Onrustig paasweekend rond Oostvaardersplassen

Onrustig paasweekend rond Oostvaardersplassen

Er heerst veel onrust dit paasweekend rond de Oostvaardersplassen. Honderden actievoerders hebben geprobeerd om de grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren. Met hooibalen en ander voer klommen sommigen dit weekend over de omheiningen bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de rand van het natuurgebied. De politie heeft vijf arrestaties gericht. 

Het kostte de politie een hoop moeite om de demonstranten uit het natuurgebied te verwijderen. Volgens NOS-verslaggever Joris van de Kerkhof heerste er een "opgefokte, agressieve sfeer onder de actievoerders" en veroorzaakte dat ook spanning bij de aanwezige politie. 

Bij ons zat op Goede Vrijdag Hans Klok in de studio, ditmaal niet als illusionist maar als activist. Klok kreeg via via afschuwelijke beelden te zien van verhongerende dieren in het natuurgebied en besloot actie te ondernemen.

Ook sprak hij met Pamela Anderson, waarmee hij momenteel toert, over de gebeurtenissen in Flevoland. Anderson, die is aangesloten bij dierenrechtenorganisatie PETA, plaatste op verzoek van Klok afgelopen week een aantal tweets om aandacht te vragen voor de dieren in het Nederlandse natuurgebied.

Sinds 1 maart voert Staatsbosbeheer de grote grazers in het gebied bij. De boswachter van de Oostvaardersplassen geeft aan dat de particulieren acties van de activisten niet nodig zijn. "Hoe goed bedoeld deze acties ook zijn, het is niet nodig en in veel gevallen zelfs gevaarlijk. De voerplekken in het gebied zijn namelijk nauwkeurig afgestemd."

"We kijken naar de kuddes, de territoria, de rust etc. Daarnaast proberen we het voedsel zoveel mogelijk te verspreiden," gaat hij verder. "Op die manier krijgen de zwakkere dieren ook genoeg voedsel en eten de sterke dieren zich niet te vol. Vooral dat laatste is een punt van aandacht. Teveel eten geven aan dieren in winterstand kan zorgen voor o.a. kolieken en kan zelfs leiden tot de dood."

Activisten vinden desondanks dat het nog niet genoeg is. Hans Klok vertelde bij ons aan tafel over zijn beweegredenen om te gaan bijvoeren dit paasweekend.

Klik hier voor ons laatste nieuws

- Advertentie -

Recent in: NATUUR