Weer terug op maandag 15 april op NPO 1

Onder gezamenlijke vlag lopen Koreaanse atleten het stadion binnen

Onder gezamenlijke vlag lopen Koreaanse atleten het stadion binnen

De 23e editie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang is vrijdag officieel geopend met een ceremonie in het olympisch stadion. Namens TeamNL waren maar elf van de 33 atleten aanwezig, omdat veel sporters in de komende dagen al in actie komen op de Spelen. Schaatser Jan Smeekens droeg de Nederlandse vlag. De Koreaanse equipe maakte zijn entree onder de gezamenlijke vlag van Korea.

Op de tribune zat Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-unKim is het eerste lid van haar familie dat sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) Zuid-Korea bezoekt, zij schudde op de tribune Zuid-Koreaanse leider Moon de hand. Een historisch moment.

Namens Nederland zijn Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte aanwezig. Naast Smeekens liepen schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos, snowboardster Cheryl Maas en een aantal coaches mee tijdens de ceremonie.

Tijdens de show wordt ook de Koreaanse geschiedenis en cultuur gepresenteerd en uiteraard wordt ook de Olympische vlam aangestoken. Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse atleten liepen mee onder een gezamenlijke vlag en ook werd het gezamenlijke Koreaanse volkslied opgevoerd.

Klik hier voor meer nieuws bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: SPORT