Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

OM wil Satudarah verbieden: 'criminaliteit staat centraal'

  •  
08-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Satudarah
Motorclub Satudarah en zijn supportclubs hebben een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. De club moet worden ontbonden en verboden, betoogt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in de Haagse rechtbank, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Volgens het OM is Satudarah een gevaar voor de samenleving en handelt de club in strijd met de openbare orde.
Rechtbankverslaggever van De Telegraaf  Saskia Belleman  was aanwezig bij het proces en bracht via Twitter verslag uit van de gebeurtenissen in de rechtszaal. 
Wat het OM betreft vallen onder het op te leggen verbod ook de clubs Supportcrew 999, Saudarah en Yellow Snakes MC, vanwege hun verwevenheid met #Satudarah .
In Nederland is het recht van vereniging een groot goed, het is zelfs een grondrecht. Volgens het OM kan Satudarah zich niet op dit recht beroepen, omdat de leden van de motorclub zelf "de rechten van anderen met voeten treden."
Tijdens de zitting liet het OM  beelden zien van een massale vechtpartij in een Amsterdamse kroeg, nadat Satudarah-leden geweigerd zouden zijn. In een ander café zouden Satudarah-leden zomaar iemand hebben aangewezen aan nieuwkomers binnen de club. Zij moesten dit willekeurige slachtoffer in elkaar slaan om zich te bewijzen.
Ook werden beelden getoond waarop  te zien is hoe een “broeder” die een staf heeft uitgezeten voor moord, wordt opgehaald door leden van Satudarah, laat Belleman weten.
“Een corrigerende tik”, noemt #Satudarah de drie poeiers die de man in het gezicht krijgt.
Het OM maakte tijdens de zitting gebruik van beelden uit de documentaire One Blood. Volgens het OM  loopt iedereen kans om slachtoffer te worden van geweld van motorclubs. "Voor de meeste Nederlanders zijn motorclubs een ver-van-mijn-bed-show. Maar iedereen die weleens in een café, restaurant of sportschool komt, loopt het risico na een ontmoeting met Satudarah-leden in het ziekenhuis te belanden."
Het betreffende lid dat in de documentaire One Blood wordt onderscheiden, werd later door de rechtbank tot 5 jaar cel veroordeeld voor een zware mishandeling en twee afpersingen. #Satudarah
Tijdens de zitting somde het OM een reeks van gewelddadige incidenten op waarbij leden van de motorclub bij betrokken zouden zijn geweest. Het gaat om bedreiging, afpersing, mishandelingen in café's tot aan confrontaties met andere motorbendes.
We kijken naar beelden van Satudarahleden die op 12 september 2016 massaal een café binnendringen en er meteen op meppen. Strakke koppen, met ogen die vreemd oplichten. Een barkeeper die zich probeert te beschermen met een leeg kratje. #Satudarah
Mensen moeten volgens de OvJ naar een café of restaurant kunnen zonder het risico te lopen “in een primitieve stammenstrijd te belanden.” #Satudarah
De officier van justitie is van mening dat niet kan worden volgehouden dat het bij elk incident om een aantal rotte appels gaat.  "De waarheid is anders. De clubcultuur zorgt ervoor dat dit soort dingen gebeuren," zei hij.
Volgens het OM is het alleen vervolgen van individuele leden die uit de bocht vliegen onvoldoende, omdat het geweld “diep verankerd is in de clubcultuur.” Verbieden van de club is volgens OM daarom de enige optie. #Satudarah
Uiteindelijk verbood de rechter motorclub Bandidos, een belangrijk vonnis voor het OM, omdat Bandidos en Satudarah op veel punten op elkaar lijken.  Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. 
Inperking van een grondrecht vereist een grondige behandeling, zegt de rechtbank. Volgende week woensdag om 10 uur mag de verdediging reageren op het OM. De zaak kan dan snel worden afgehandeld. #Satudarah
Satudarah MC is in 1990 opgericht door negen voornamelijk Molukse vrienden, die in de Molukse wijk in Moordrecht woonden. Zij hadden een voorliefde voor het motorrijden en noemden zich de "erfgenamen der Molukse krijgers". Op het beeldmerk van de club staat een Alfoerse krijger afgebeeld. Satu darah betekent in het Indonesisch/Maleis "één bloed."
logo Satudarah
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.