Vanaf 30 september terug op NPO 1

OM wil Satudarah verbieden: 'criminaliteit staat centraal'

OM wil Satudarah verbieden: 'criminaliteit staat centraal'

Motorclub Satudarah en zijn supportclubs hebben een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. De club moet worden ontbonden en verboden, betoogt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in de Haagse rechtbank, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Volgens het OM is Satudarah een gevaar voor de samenleving en handelt de club in strijd met de openbare orde.

Rechtbankverslaggever van De Telegraaf  Saskia Belleman was aanwezig bij het proces en bracht via Twitter verslag uit van de gebeurtenissen in de rechtszaal. 

In Nederland is het recht van vereniging een groot goed, het is zelfs een grondrecht. Volgens het OM kan Satudarah zich niet op dit recht beroepen, omdat de leden van de motorclub zelf "de rechten van anderen met voeten treden."

Tijdens de zitting liet het OM beelden zien van een massale vechtpartij in een Amsterdamse kroeg, nadat Satudarah-leden geweigerd zouden zijn. In een ander café zouden Satudarah-leden zomaar iemand hebben aangewezen aan nieuwkomers binnen de club. Zij moesten dit willekeurige slachtoffer in elkaar slaan om zich te bewijzen.

Ook werden beelden getoond waarop te zien is hoe een “broeder” die een staf heeft uitgezeten voor moord, wordt opgehaald door leden van Satudarah, laat Belleman weten.

Het OM maakte tijdens de zitting gebruik van beelden uit de documentaire One Blood. Volgens het OM loopt iedereen kans om slachtoffer te worden van geweld van motorclubs. "Voor de meeste Nederlanders zijn motorclubs een ver-van-mijn-bed-show. Maar iedereen die weleens in een café, restaurant of sportschool komt, loopt het risico na een ontmoeting met Satudarah-leden in het ziekenhuis te belanden."

Tijdens de zitting somde het OM een reeks van gewelddadige incidenten op waarbij leden van de motorclub bij betrokken zouden zijn geweest. Het gaat om bedreiging, afpersing, mishandelingen in café's tot aan confrontaties met andere motorbendes.

De officier van justitie is van mening dat niet kan worden volgehouden dat het bij elk incident om een aantal rotte appels gaat. "De waarheid is anders. De clubcultuur zorgt ervoor dat dit soort dingen gebeuren," zei hij.


Kijk ook: Het OM wil motorclub Bandidos verbieden


Uiteindelijk verbood de rechter motorclub Bandidos, een belangrijk vonnis voor het OM, omdat Bandidos en Satudarah op veel punten op elkaar lijken. Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. 


Satudarah MC is in 1990 opgericht door negen voornamelijk Molukse vrienden, die in de Molukse wijk in Moordrecht woonden. Zij hadden een voorliefde voor het motorrijden en noemden zich de "erfgenamen der Molukse krijgers". Op het beeldmerk van de club staat een Alfoerse krijger afgebeeld. Satu darah betekent in het Indonesisch/Maleis "één bloed."


 

Kijk ook: Mylène de la Haye over Klaas Otto en No Surrender

Klik hier voor de nieuwspagina

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

Tbs: wat is het precies?

Tbs: wat is het precies?

Achtergrond

Vanavond bij Pauw geven we een inkijkje in wereld van tbs. In dit artikel zetten we de feiten en cijfers op een rij. ...