Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

OM doet onderzoek naar geweldsincident Marco Kroon in Afghanistan

  •  
17-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Marco Kroon
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Dat gebeurde tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft dat woensdag bevestigd.  
De 47-jarige Kroon stelt in een verklaring dat hij het incident vorig jaar bij Defensie heeft gemeld. Daarna heeft het ministerie het incident bij het OM gemeld. Op verzoek van het OM heeft Defensie daarna eerst meer feiten en gegevens verzameld over de operatie. Deze informatie is vrijdag naar het OM gegaan die hier verder onderzoek naar doet.
'Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf. Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen', aldus Kroon.
Vanwege de geheime aard zegt hij er verder niet over uit te kunnen weiden. 'De uitkomst van het onderzoek van het OM zie ik met vertrouwen tegemoet, omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld', aldus Kroon.
Hij zegt verder dat hij er bewust voor kiest dit nu zelf naar buiten te brengen. 'Ik zou het zeer betreuren als u via andere kanalen van dit incident en deze melding zou vernemen dan van mijzelf.'
Kroon mag zijn werkzaamheden bij de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht gewoon voortzetten. Hij is niet geschorst omdat hij niet door het OM is aangemerkt als verdachte.
De militair werd in 2011 veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit van vier stroomstootwapens, waarvan hij er drie heeft doorgeleverd. Hij werd vrijgesproken van het bezit van cocaïne en MDMA.
Marco Kroon is een Nederlands officier met de rang van majoor bij de Koninklijke Landmacht. Hij is de eerste militair sinds 1955 die is onderscheiden met de Militaire Willems-orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Hij kreeg de onderscheiding in 2009 voor moedig optreden en leidinggeven als officier bij vuurgevechten in Afghanistan.
Kroon is in het verleden drie keer te gast geweest bij ons in de show. Deze gesprekken zijn hier terug te kijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.