Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Okselhaar en Israël: Wonder Woman zorgt voor commotie

  •  
13-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wonder-woman
Superheldenfilm Wonder Woman draait vanaf donderdag in Nederlandse bioscopen. Hoofdpersoon Diana (een Amazone uit de Griekse mythen) en vertolkster Gal Gadot (ooit Miss Israel) zorgen al maanden voor reuring.

Oksels

In mei ontstond er de nodige commotie over het okselhaar van superheldin Diana, of eigenlijk de afwezigheid daarvan. Die oksels waren te zien in een trailer van Wonder Woman . De film speelt zich deels af op een mythisch eiland en tijdens de Eerste Wereldoorlog. De scheermesjes zijn dan ieder geval nog toekomstmuziek, laat staan het moderne vrouwelijke schoonheidsideaal.
The New York Times peilde in aanloop de opinie op Twitter. Daar heerste de teneur ‘ach, het is maar een film’. 
tweet wonder woman

No guys allowed

Diana Prince wordt door een aantal recensenten bejubeld als een personage dat afrekent met de heersende opvattingen van Hollywood over feminisme. New York Post verwoordde deze opvatting als: ‘Wonder Woman is feministisch zonder mannen te bashen’. 
Sinds de concurrerende filmhuizen Marvel Studio en DC Films op grote schaal striphelden op het witte doek projecteren, is Wonder Woman (gespeeld door Gal Gadot) de eerste vrouwelijke figuur die een eigen film krijgt. Ze sluit aan in een lange rij die begon met Iron Man (Robert Downey Jr.).
Columnist in de Britse krant The Guardian noemt de film een ‘meesterwerk in subversief feminisme’. Echter, een week eerder constateerde haar mannelijke collega in diezelfde krant dat het glazen plafond in Hollywood nog altijd intact is, ‘een bewapende Smurfette ten spijt’.  
Bij premièrevoorstellingen in de Amerikaanse steden Austin en Brooklyn waren speciale vrouwenavonden georganiseerd. Met andere woorden: ‘ no guys allowed. Op sociale media werd gesproken van discriminatie. De voorstellingen waren desondanks razendsnel uitverkocht. 

Israël

Kritiek vanuit een heel andere hoek heeft alles te maken met de nationaliteit van Gal Gadot: de Israëlische. De actrice, die op haar achttiende Miss Israel werd, was twee jaar lang in dienst van het Israëlische leger — verplicht, zoals iedereen van die leeftijd.
De Libanese autoriteiten hebben Wonder Woman hierom geboycot. Tussen Libanon en Israël is een wapenstilstand van kracht, maar de landen zijn nog altijd in staat van oorlog. Tunesië en Algerije volgden met eenzelfde verbod.
In een grote bioscoop in Palestijnse stad Ramallah zal de film ook niet te zien zijn om: ‘politieke redenen die verband houden met de Israëlische bezetting en de Israëlische actrice die in film speelt’.
Ondanks alle commotie, wellicht ook wel dankzij, is de film een financieel succes. Op het moment van schrijven heeft Wonder Woman wereldwijd 400 miljoen dollar opgebracht. Vanaf donderdag draait Wonder Woman in de Nederlandse bioscopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.