Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Obama waarschuwt: het internet simplificeert

  •  
27-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
obama-harry
In zijn kersttoespraak waarschuwde koning Willem-Alexander voor individualisering, voor het verlies van gemeenschapszin en voor nepnieuws. De Britten werden getrakteerd op een eindejaarswaarschuwing van de Amerikaanse oud-president Barack Obama. De interviewer: niemand minder dan prins Harry.
Harry nam het interview met Obama af namens BBC Radio 4 in september in het Canadese Toronto. Het werd woensdagochtend uitgezonden .

Cocon

In dit interview, het eerste sinds Obama zijn presidentschap overdroeg aan Donald Trump, laat hij zich uit over een veranderde maatschappij.
Hij spreekt allereerst over een generatie die ontwikkelder, toleranter en ondernemender is dan alle eerdere generaties (de zogeheten millennials), maar die weinig vertrouwen meer heeft in de bestaande instituten. Obama zegt tegelijkertijd de sociale organisatie wereldwijd te zien veranderen, door de populariteit van het internet. “En het meeste gebeurt buiten het blikveld van de regering.”
Hij waarschuwt voor de gevaren van dat internet en sociale media. Er ontstaan, zo zegt hij, 'verschillende werkelijkheden' en mensen zitten in een 'cocon van informatie die hun bestaande vooroordelen bevestigen'. Het grootste gevaar: de wereld simplificeert.
En de voormalige president van de Verenigde Staten biedt een oplossing: "Verplaats online gemeenschappen naar offline."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.