Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Noord-Korea ontmantelt nucleaire testlocatie in grote PR-show

Noord-Korea ontmantelt nucleaire testlocatie in grote PR-show

De Noord-Koreanen hebben tunnels opgeblazen die zijn gebruikt voor kernproeven. Ook meerdere gebouwen bij de nucleaire testlocatie Punggye-ri zijn verwoest, berichten verschillende media in Zuid-Korea. 

Een groep buitenlandse journalisten is naar een afgelegen gebied in Noord-Korea vertrokken, om getuige te zijn van de ontmanteling van een nucleaire testlocatie. Op het laatste moment kregen ook acht verslaggevers uit Zuid-Korea toestemming om mee te reizen naar Punggye-ri, meldt de NOS.

Er waren wel strikte regels die nageleefd moesten worden, want de journalisten stapten voor het eerste stuk van de reis in de trein, waarvan de ramen geblindeerd zijn. Ze kregen te verstaan de ramen tijdens de reis niet te openen. Ook mochten ze geen gebruik maken van hun telefoon en het internet.

De journalisten uit onder andere de Verenigde Staten, Rusland en China verzamelde zich al gisteravond in de Noord-Koreaanse havenstad Wönsan. De Zuid-Koreaanse journalisten, die op het laatste moment te horen kregen dat ze naar Noord-Korea mochten afreizen, vlogen vanochtend met een regeringsvliegtuig naar het noorden.

Na een gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-In in het Witte Huis is de aanwezigheid van Zuid-Koreanen in Noord-Korea op het laatste moment toch nog geregeld. Dat gesprek was oorspronkelijk bedoeld om de top tussen de VS en Noord-Korea door te laten gaan. Er heerst nu veel onzekerheid over, omdat Kim Jong-un protest heeft aangetekend tegen een gezamenlijke militaire oefening van de VS en Zuid-Korea.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump laten weten dat de topontmoeting tussen hem en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat. Volgens Trump is het 'niet gepast' om het gesprek op dit moment te houden. Hij verwijst daarbij naar de 'verschrikkelijke boosheid' en de 'vijandigheid' die spreekt uit de laatste verklaringen van Kim Jong-un, meldt RTL Nieuws.

Het gesprek tussen de twee leiders zou 12 juni plaatshebben in Singapore. Trump liet 10 mei weten dat ze er 'een heel speciaal moment voor de wereldvrede' van wilden maken. De Amerikaanse president zegt Kim Jong-un in een later stadium graag te zullen ontmoeten. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo overlegde woensdag nog in Washington met zijn Chinese collega over de top. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Pompeo bezocht de afgelopen maanden twee keer Noord-Korea om de top voor te bereiden. Minister Zaken Wang Yi zei dat als Trump echt vrede wil met Noord-Korea, nu de tijd rijp is voor het topoverleg, meldt de Volkskrant.

‘Ik heb tegen onze Amerikaanse collega's gezegd dat als ze het probleem willen oplossen, het daar nu de tijd voor is’, aldus de Chinese minister. ‘Als jullie vrede willen, als jullie geschiedenis willen schrijven, dan is daarvoor nu de gelegenheid.’

Meer over Noord-Korea? Klik hier!

Naar het nieuwsoverzicht!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK