Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Noord-Koreaanse hackers stalen militaire documenten Zuid-Korea

  •  
11-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kim Jong-Un
Noord-Koreaanse hackers hebben een grote hoeveelheid data gestolen, inclusief vertrouwelijke documenten waarin de gezamenlijke militaire plannen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea staan beschreven, voor het geval er een conflict uitbreekt met Pyongyang.
Lee Cheol-hee, een politicus van de Democratische Partij van Zuid-Korea, heeft gezegd dat hackers hebben ingebroken bij een datacentrum van Defensie in september vorig jaar, om documenten met gevoelige informatie te stelen, inclusief ‘Operational Plans 5015’, het meest recente plan van de bondgenoten om Noord-Korea te bestrijden. Dit plan heeft tot grote woede geleid bij Kim Jong-un, naar verluid.
De Zuid-Koreanen zouden pas onlangs hebben ontdekt hoe groot de omvang was van de computerhack. Het is onduidelijk of en hoeveel topgeheime documenten zijn gelekt, maar wel is duidelijk dat ongeveer 300 documenten zijn gestolen, die als minder vertrouwelijk zijn aangemerkt.  
Het leger moet nog 80 procent van de bijna 235 gigabyte aan gelekte informatie identificeren, volgens Cheol-hee. Een woordvoerder van Defensie, Moon Sang-gyun, weigerde commentaar te geven op de kwestie.
Toen de cyberaanval ontdekt werd, vorig jaar, werden meteen de Noord-Koreanen beschuldigd. De VS erkende dat ‘er vertrouwelijke informatie was gestolen’, maar dat meer details prijsgeven de vijanden alleen maar in de kaart zou spelen.
Het blijft onduidelijk hoe erg de Noord-Koreaanse hack de gezamenlijke militaire voorbereidingen van de VS en Zuid-Korea ondermijnt. Zuid-Koreaanse officials zeggen enkel dat ze bezig zijn met het ‘herstellen van de schade die veroorzaakt is door de cyberaanval’.
De militaire plannen om Noord-Korea te bestrijden zijn de afgelopen maanden herschreven door de Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, als reactie op de toegenomen Noord-Koreaanse agressie.
De buurlanden Noord- en Zuid-Korea zijn al jarenlang verwikkeld in een cyberoorlog, waarin Noord-Korea onder meer werd beschuldigd van het  hacken van kerncentrales  in Zuid-Korea. Noord-Korea zat vermoedelijk ook achter de hack van Sony, waarna 30.000 documenten en meer dan  173.000 e-mails  van en naar medewerkers van het bedrijf werden gelekt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.