Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Nieuw-Zeelandse media maken afspraak: 'beperk aandacht voor extremisten'

Nieuw-Zeelandse media maken afspraak: 'beperk aandacht voor extremisten'

Nieuw-Zeelandse media hebben een opvallende afspraak gemaakt. In een overleg zijn de grootste mediaorganisaties van het land in Oceanië overeengekomen om de media-aandacht voor de man die wordt beschuldigd van het bloedbad in twee moskeeën in Christchurch te beperken, om op die manier zijn gedachtegoed en overtuigingen niet te veel aandacht te geven.

Een kopie van de overeenkomst is ondertekend door de hoofden van RNZ, TVNZ, Mediaworks, NZME en Stuff. In deze overeenkomst staat te lezen dat de verdachte zijn rechtszaak zou kunnen gebruiken 'als platform om witte supremacisten en/of terroristische visies en ideologie te verspreiden.' Volgens de mediaorganisaties is preventieve actie nodig om zijn publiek en de blootstelling aan zijn gedachtegoed te beperken, meldt The Guardian.

"We zijn bewust van onze rol als de 'ogen en oren van het publiek' in de context van gerechtelijke rapportage," stelt de overeenkomst. "In dit geval erkennen we het bijzondere belang van deze functie, gezien de vele vrienden en families van slachtoffers buiten Nieuw-Zeeland die anders misschien niet in staat zijn om deel te nemen aan het proces."

Op 15 maart doodde een schutter 50 mensen in twee moskeeën in Christchurch. Het is de grootste massaschietpartij in de moderne geschiedenis van Nieuw-Zeeland. De verdachte Australiër is beschuldigd van vijftigvoudige moord en 39 pogingen tot moord. Hij wordt geïsoleerd gevangen gehouden in de enige maximaal beveiligde gevangenis van Nieuw-Zeeland, Paremoremo. Hij heeft een klacht heeft ingediend dat zijn detentie zijn mensenrechten schendt.

 

 
- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Gasten

Wilma Borgman, Jeanette Morang, Merel Westrik, Anouk Hoogendijk en Hélène Hendriks...

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

Tuur Elzinga, Atilay Uslu, Tineke Schouten & Aafke Romeijn en Nielson....

Woensdag bij Pauw

Woensdag bij Pauw

Uitzending

Marijn Schrijver, John Jorritsma, Wouter Laumans, Iris de Munnik, Marvin de Vos, Kim Gringhuis, Suzanne Mensen, Edith Dohmen, Tatjana Almuli, Mayra de Wilde...

Dinsdag bij Pauw

Dinsdag bij Pauw

Uitzending

Hélène Hendriks, Anouk Hoogendijk, Lisa Westerveld, Peer van der Helm, Paul Weustink en Johan Derksen...

Maandag bij Pauw

Maandag bij Pauw

Uitzending

Bas van Hout, Lilianne Ploumen, Houssein, Kees en Danny Vera...