Vanaf 30 september terug op NPO 1

Nabellen met... Monique van de Ven

Nabellen met... Monique van de Ven

Turks Fruit, Amsterdamned, Lang leve de koningin… Een greep uit het oeuvre van actrice Monique van de Ven. Na een jaar studeren aan de toneelschool in Maastricht werd zij gecast voor een verfilming van Jan Wolkers’ roman ‘Turks Fruit’. Dat was het begin van haar filmcarrière die al 46 jaar lang aan de gang is. Op donderdag 27 september krijgt zij het Gouden Kalf voor de Nederlandse Filmcultuur, een ereprijs. Bij PAUW blikte ze met Jeroen terug op haar carrière.

 

 

Is het nog laat geworden?

“Nee, niet zo heel erg laat. Ik ben best snel weggegaan.”

 

Heeft u alles kunnen vertellen in de uitzending?

“Nou ja, je hebt een bepaalde voorbereiding en in je hoofd waar we het waarschijnlijk over gaan hebben. Natuurlijk kom je niet aan alles toe, door de reacties van anderen aan tafel over mijn carrière. Ik heb uiteindelijk wel alles kunnen vertellen. Jeroen vond ik ook heel warm en liefdevol.”

 

Hoe heeft u zich voorbereid op het gesprek?

“Ik had me eigenlijk gefocust op de Nederlandse films, acteurs en Nederlandse filmcultuur van dit moment. Uiteindelijk zijn we gewoon lekker terug gaan kijken en dat was ook goed.”

 

Hoe vond u het gisteren in de studio?

“Ik had een heel warm gevoel. Heel fijn en heel prettig. Het item over eenzaamheid vond ik heel goed en mooi gedaan. Vooral ook met de kinderen erbij. “

 

En uw eigen gesprek?

“Het was heel bijzonder om te horen wat mensen van de films waarin ik heb gespeeld vonden! En vooral ook welke film hen het meeste bij is gebleven. Hartverwarmend vond ik dat. Vooral Louis van Gaal die benadrukte hoe bijzonder hij de ontwikkeling van mij vindt. Dat is me ontzettend dierbaar. Ik moest wel ontzettend lachen om het gezicht van Louis toen er fragmenten van Turks Fruit werden laten zien, haha!”

 

Hij noemde u ook een seksgodin. Voelde u zich gevleid?

“Nee, dat hoeft van mij allemaal niet. Ik heb volgens mij inmiddels wel bewezen dat ik niet alleen dát ben.”

 

U zei ook dat Turks Fruit een iconische film was geworden. Hoe kijkt u nu terug op die film?

“Het is een prachtig liefdesverhaal. Voor die tijd was het ook een hele belangrijke film. Het is een film over fijnheid in een tijd ver na de Tweede Wereldoorlog. Iedereen ging zich vrijmaken van alle tuttigheid van je jaren 50 en 60 en dankzij de komst van de anticonceptiepil konden we ons ook seksueel ontwikkelen. De film beschrijft deze tijd perfect. Het is zó mooi beschreven door Jan Wolkers en zó goed uitgevoerd door Paul Verhoeven…”

 

Turks Fruit was uw filmdebuut. U heeft nog veel meer gemaakt en donderdag een krijgt u een ereprijs voor al uw werk in de Filmcultuur. Heeft u dit ooit verwacht?

“Nee, ik heb er nooit aan gedacht. Nee. Het kwam een paar weken geleden als een volledige verrassing. Dat het Nederlands Filmfestival míj heeft gekozen om de filmcultuurprijs aan uit te reiken? Ik ben er enorm trots op en vind het een hele grote eer.”

 

Hoe ging dat dan?

“De directeur van het Nederlands Filmfestival Silvia van der Heiden belde mij op en zei: ‘ik heb een verrassing voor je, je gaat de filmcultuur krijgen!’”

 

Hoe was uw reactie?

“Ik was enorm verrast en blij. Als ik het rapport lees denk ik toch bij mezelf: ‘oh ja, dat is wel heel leuk na een lange carrière’. Niet dat dit het einde is van mijn werkzaamheden in de filmindustrie hoor, maar om vereerd en erkend te worden na 46 jaar inzet voor de Nederlandse filmcultuur en wat ik daaraan heb bijgedragen, is wel bijzonder.”

 

Waar bent u het meest trots op als u terugkijkt naar de afgelopen 46 jaar?

“Ik heb natuurlijk ongelofelijk geluk gehad met Paul Verhoeven als regisseur en Rutger Hauer als tegenspeler in Turks Fruit. Die film was een opstap voor veel andere films. En ja, het meest trots… Dat ik 46 jaar in het vak zit, dat ook volhoud, en enorm ontwikkeld ben de afgelopen jaren, denk ik. Ook het feit dat ik nog een succesvolle serie Dokter Deen heb kunnen maken… Al met al kijk ik terug op een mooie carrière.”

 

Donderdag mag u de prijs in ontvangst nemen, bent u gespannen?

“Nee, helemaal niet! Er is namelijk geen competitie. Al mijn collega’s en bekenden zullen er zijn. Het wordt een enorm warm bad.”

 

Heel veel plezier donderdag en nogmaals van harte gefeliciteerd met de prijs!

“Dankjewel, heel erg bedankt!”

 

Bedankt voor uw tijd, fijne dag!

“Dankjewel voor het bellen, graag gedaan! Tot ziens!”


 

klik hier voor meer nieuws van pauw!

- Advertentie -

Recent in: NABELLEN MET GASTEN

Nabellen met... Willeke Alberti

Nabellen met... Willeke Alberti

Achtergrond

Willeke Alberti zet zich met een stichting en ontelbare optredens al sinds jaar en dag in voor de ouderen onder ons....

Nabellen met… Danny Vera

Nabellen met… Danny Vera

Achtergrond

'Bij Veronica Inside speel ik covers, anders zou het ook een beetje incestueus worden.'...

Nabellen met... Harm Edens

Nabellen met... Harm Edens

Achtergrond

'Klimaatdrammer' Harm Edens krijgt soms verbaasde reacties: Goh, wat zit jij goed in de materie...