Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Nabellen met... Paul Depla

  •  
18-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Nabellen Paul Depla
Burgemeester van Breda Paul Depla (PvdA) ziet in zijn stad de gevolgen van drugscriminaliteit. Bij PAUW ging hij in debat met Don Ceder, fractievoorzitter van ChristenUnie Amsterdam, advocaat Jan Vlug en drugsgebruikers Jill Mathon en Gino van Dam. Ben je als drugsgebruiker medeverantwoordelijk voor drugscriminaliteit? Hij vertelt wat de burgers in zijn stad merken van drugscriminaliteit en wat eventuele oplossingen zijn.

Is het nog laat geworden?

Ik was om een uur of twee thuis. Na de uitzending heb ik nog even geborreld met Jeroen en de andere gasten. Het was een gezellige avond!

Heeft u nog mensen met grote pupillen gespot?

Nee, ik heb niemand aangetroffen! Ik ben in de auto gestapt en naar huis gereden. Ik had niet door dat het dance-evenement aan de gang was.

Hoe heeft u zich voorbereid op het debat?

Met de politie en mobiele eenheid heb ik recente gegevens over drugscriminaliteit doorgenomen. Ook hoe ik tegen iemand aankijk die aan de ene kant drugs wil normaliseren, maar de criminaliteit achter de pil niet wil zien. Dat is je kop in het zand steken. We moeten niet wegkijken, maar juist maatregelen nemen. Wat is er zoal gebeurd in de afgelopen tijd en hoe kan ik het probleem op een goede manier schetsen? Dat heb ik allemaal met een aantal mensen besproken en gekeken hoe ik dat kan vertellen bij PAUW.

Wat merken de burgers van Breda van drugscriminaliteit?

In Breda is in het afgelopen jaar het één en ander gebeurd. Een aantal woningen is beschoten met automatische geweren, twee moordpartijen in willekeurige flats, en ook lozing van drugsafval in buitengebieden van Breda. Deze problemen zijn allemaal druggerelateerd. Je zal maar net je hond uitlaten in het gebied waar drugsafval is geloosd. Of je laat je kinderen even spelen op die plekken. Een ander scenario is dat een burger dichtbij een garagebox woont die zomaar kan ontploffen, omdat er een lab voor synthetische drugs in zit. Sommige dingen komen heel dicht bij de burgers. De daders hebben lak aan mens en milieu.

Wat zou voor Breda een oplossing kunnen zijn voor dit probleem?

Dat er door de overheid een alternatief wordt geboden voor de georganiseerde drugscriminaliteit en illegale markt. Er moet worden gezorgd dat de criminele industrie dusdanig wordt verstoord, dat die niet meer kan draaien. Dat is uiteindelijk ook waar het om gaat en tegelijkertijd moet het besef indalen dat drugsgebruikers er altijd blijven. Wel moeten we mensen waarschuwen over de gevolgen ervan, zoals we ook doen bij alcohol en tabak. Als overheid moet je strijden tegen georganiseerde criminaliteit. Het moet niet uitlopen in een strijd tegen drugsgebruik.

Jill Mathon zegt dat we in moeten zetten op voorlichting en niet op preventie. In hoeverre bent u het daar mee eens?

Als we het hebben over verslaving, moeten we niet vergeten dat alcohol de grootste killer van onze samenleving is. Alle mensen die ik hoor praten over hoe slecht drugs is, hoor ik nooit over alcohol. De discussie over de mate waarin iets verslavend is, is ook belangrijk. Als overheid moet je wat dat betreft ook scherp zijn. Wanneer het over verslaving gaat, zou ik als eerste voorstellen om alcohol te verbieden. Dat gaat niet gebeuren, want de manier waarop alcohol nu gereguleerd is in Nederland, zorgt ervoor dat er minder maatschappelijke ellende is dan wanneer we het zouden verbieden. Misschien geldt hetzelfde wel voor drugs.
Natuurlijk moet er in voorlichtingen duidelijk worden gemaakt dat er risico’s aan drugs hangen en dat het in bepaalde opzichten ook helemaal niet verstandig is om te gebruiken. Gokken in het casino, roken en drinken is ook niet altijd verstandig, maar we doen het toch wel. Zet in op zowel preventie van drugscriminaliteit door haaks te staan op de illegale handel en productie, als op voorlichting.

Is dat te realiseren?

De overheid gedoogt coffeeshops. Die zijn gebaseerd op de illegale markt van de hennepindustrie. Hetzelfde kan bij dancefeesten: weet als je dat soort feesten organiseert, dat je niet moet veronderstellen dat er geen drugs worden gebruikt. Dan ben je naïef. Als je dat weet, en alle risico’s ervan kent, moet je er beter voor zorgen dat de gebruikers op zo’n feest op een veilige manier aan hun spullen kunnen komen. Suggereren dat drugs op jouw festival in jouw stad niet worden gebruikt, moet je niet doen.

Wat vond u van het debat?

We waren met veel mensen tegelijk over dit onderwerp aan het praten, waardoor het voor de kijker misschien wat rommelig overkwam. Over het algemeen vond ik het wel een sterk en leuk debat.

Hoe waren de reacties op uw optreden?

Ik ben gewend om met veel mensen tegelijk te debatteren, maar uit commentaar hoorde ik dat mensen het af en toe een rommelig gesprek vonden. Mensen vonden het wel een leuk en interessant debat!

Heeft u wel uw punt kunnen maken?

Jazeker! Ik heb niets toe te voegen.

Bedankt voor uw tijd!

Graag gedaan! Tot ziens!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.