Vanaf 30 september terug op NPO 1

Nabellen met... minister Carola Schouten

Nabellen met... minister Carola Schouten

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten wil een omslag in de landbouw realiseren. Als we op dezelfde manier doorgaan zal de bodem, de belangrijkste hulpbron voor de boer, uitgeput raken. Maar ze wil niet alleen een omslag in de landbouw, ook de consument wordt aangesproken op zijn eetgedrag. Verspilt ze zelf weleens voedsel?

Hoe zit het met uw eigen voedselverspilling?

"Ik probeer zelf zo weinig mogelijk te verspillen. Ik kook in het weekend zoveel mogelijk vooruit en vries het in zodat mijn zoon een gezonde maaltijd heeft als ik zelf niet thuis ben. Maar ik merk ook dat de dagen soms anders lopen dan ik had gepland. Ook bij mij wordt wel eens wat weggedaan. Dat gaat wel met pijn in het hart."

 

We gooien nu gemiddeld 41 kilo voedsel weg per jaar per persoon. Hoeveel zou dat over vijf jaar moeten zijn?

"Het besef dat verspilling niet meer kan in deze tijd groeit gelukkig wel. Dat zagen we afgelopen zomer toen er paprika’s met een vlekje of te kleine tomaten dreigden weggegooid te worden. De consument kwam zelf in opstand.  Dat is de beweging die nodig is om verandering tot stand te brengen. Tegelijkertijd hebben bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen afgesproken om uiterlijk in 2030 de hoeveelheid voedsel die door huishoudens, bedrijven en in de horeca wordt weggegooid te halveren."

 

Heeft u alles kunnen vertellen wat u wilde vertellen?

"De visie voor de toekomst van de landbouw is een visie voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst iedere dag een gezonde maaltijd op ons bord hebben, zullen we toe moeten werken naar een ander systeem. Dat gaat iedereen aan. De boer, wij als consument, de supermarkten, iedereen heeft hier een rol in te vervullen. Ik hoop dat ik de kijkers die boodschap heb kunnen overbrengen."

 

Heeft u veel reacties gekregen op uw optreden bij Pauw?

"Ik was vanochtend alweer vroeg op pad en zat voor het grootse deel van de dag in de Ministerraad. Ik zal dit weekend de reacties eens rustig doorlezen."

 

Oké, bedankt voor uw tijd! 

"Tot ziens."

 

Meer nieuws van Pauw? Klik hier!

- Advertentie -

Recent in: NABELLEN MET GASTEN

Nabellen met... Willeke Alberti

Nabellen met... Willeke Alberti

Achtergrond

Willeke Alberti zet zich met een stichting en ontelbare optredens al sinds jaar en dag in voor de ouderen onder ons....

Nabellen met… Danny Vera

Nabellen met… Danny Vera

Achtergrond

'Bij Veronica Inside speel ik covers, anders zou het ook een beetje incestueus worden.'...

Nabellen met... Harm Edens

Nabellen met... Harm Edens

Achtergrond

'Klimaatdrammer' Harm Edens krijgt soms verbaasde reacties: Goh, wat zit jij goed in de materie...