Vanaf 30 september terug op NPO 1

Nabellen met… De advocaat van Lili en Howick

Nabellen met… De advocaat van Lili en Howick

Advocaat Flip Schüller, die Lili en Howick vertegenwoordigt in hun uitzettingszaak, heeft alles op alles gezet om te voorkomen dat de kinderen werden uitgezet. Dit weekend kwam het verlossende nieuws dat ze mogen blijven. Gisteren was de advocaat bij PAUW te gast. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen dagen en zijn optreden bij Jeroen aan tafel?



Hoe heeft u de afgelopen dagen ervaren?

“Pittig, emotioneel en onvoorspelbaar. Het moment dat ik een groepsknuffel met Lili en Howick had, maakte het de moeite waard. Dat was mooi. Dan weet je waar je het voor doet. Uiteindelijk gaat het allemaal over twee pubers die nu zielsgelukkig zijn.
De zaak was lastig en intensief. Ik heb altijd geprobeerd de kinderen geen valse hoop te geven. De afloop van de zaak met Mauro kon je voorspellen. Deze zaak was tot het laatste moment ontzettend onvoorspelbaar.”


Had u verwacht dat deze zaak zoveel los zou maken in de samenleving?

“Gaandeweg de asielprocedure had staatssecretaris Harbers zijn discretionaire ruimte al kunnen gebruiken. Hij ging echter in hoger beroep tegen de beslissing van de bestuursrechter dat de asielaanvraag van Lili en Howick opnieuw beoordeeld moest worden.
Ik was heel blij om te zien dat de Nederlandse bevolking toen wakker werd. De vraag van de maatschappij richting de politiek werd steeds duidelijker. Ik zal overigens niet miskennen dat er ook Nederlanders zijn die vinden dat de kinderen geen verblijfsvergunning verdienen. Binnen het politieke bedrijf, het Haagse circuit, waren er maar een paar politici die zich echt inzetten voor het welzijn van de kinderen. Ze hebben verstandig gereageerd toen het zaterdag uit de hand dreigde te lopen, maar het had veel eerder opgelost kunnen worden. Je hebt wel te maken met doodsbange kinderen die getraumatiseerd zijn.”

 

Heeft u veel reacties gekregen op uw optreden van gisteren bij Pauw?

"Ja, ik kreeg e-mails en WhatsAppberichten van mensen die ik een tijd niet heb gezien. Sommige vakbroeders lieten me ook weten dat ze vonden dat ik het goed had gedaan. En m’n moeder belde natuurlijk.”

 

Zijn er nog dingen die u had willen vertellen in de uitzending waar geen tijd voor was?

"Ja, die waren er wel. Het idee dat hier een tienjarenplan van de moeder bestond, geloof ik niet. Ze had geen vooropgezet plan. Dat verhaal is een slag in de rug. Hoe had die moeder als een genius de hele zaak kunnen regisseren? Het is een ridicuul idee. Ze heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er zijn bij dit soort procedures. Dat is een goed recht.”



Dank u wel voor uw tijd en een fijne dag!

"Geen dank, u ook een fijne dag."

 

Kijk hier de hele uitzending terug!

- Advertentie -

Recent in: NABELLEN MET GASTEN

Nabellen met... Willeke Alberti

Nabellen met... Willeke Alberti

Achtergrond

Willeke Alberti zet zich met een stichting en ontelbare optredens al sinds jaar en dag in voor de ouderen onder ons....

Nabellen met… Danny Vera

Nabellen met… Danny Vera

Achtergrond

'Bij Veronica Inside speel ik covers, anders zou het ook een beetje incestueus worden.'...

Nabellen met... Harm Edens

Nabellen met... Harm Edens

Achtergrond

'Klimaatdrammer' Harm Edens krijgt soms verbaasde reacties: Goh, wat zit jij goed in de materie...