Vanaf 30 september terug op NPO 1

Nabellen met... Antoine Bodar

Nabellen met... Antoine Bodar

Priester Antoine Bodar was maandagavond te gast bij PAUW om te praten over het zoveelste misbruikschandaal in de Katholieke Kerk. In het Amerikaanse Pennsylvania zijn kinderen decennialang misbruikt door priesters. Tot verbazing van veel gelovigen zwijgt Paus Franciscus in alle talen. Ook de kritiek van Bodar, op transgenders en op West-Europa, dat zou zuchten onder decadentie, schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Reden genoeg om Bodar uit te nodigen voor een verhelderend gesprek bij PAUW. De priester schoof aan bij Jeroen's gloednieuwe talkshowtafel, die verder ook nog gevuld was met politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, zanger Gerard Joling, sportpresentator Sjoerd van Ramshorst en schrijver Arnon Grunberg

Hoe heeft u zich voorbereid op het gesprek met Jeroen?

"Ik heb niet in het bijzonder een speciale voorbereiding gehad. Ik wist waarvoor ik kwam en wat ik wilde vertellen."


Is het laat geworden?

"Het was een kort nachtje, hè. Ik ben pas om 04.30 uur gaan slapen. Tot die tijd heb ik e-mails beantwoord. Ik moest na de uitzending eerst nog naar Zuid-Limburg rijden, dus ik had al een flinke autorit voor de boeg. Met de adrenaline nog in het lijf, is het sowieso moeilijk slapen. Daardoor was er ook tijd om al deze mails te beantwoorden."


Hadden die e-mails allemaal te maken met uw optreden bij Pauw?

"Ja allemaal, ik heb veel reacties gekregen. Veel adhesie, maar ook scheldpartijen. Dat heb je altijd, maar ik beantwoord ze allemaal. Meestal schrikken de mensen als ik een antwoord terugstuur, ook de mensen die een tegengestelde mening hebben en die schelden. Ik vind het wel aardig om ook hen te antwoorden. De reacties waren gelukkig ook positief. Ik heb goede discussies gevoerd, ook met mensen die niet kerkelijk zijn." 

 

Heeft u alles kunnen vertellen?

"Ja, dat vind ik wel. Ik vind het fijn dat ik de tijd heb gekregen om zaken te nuanceren. Je hebt altijd tegenovergestelde meningen, maar ik heb zeker het idee dat mensen dichter bij elkaar zijn gekomen. Je zag ook dat onze grote volkszanger (Gerard Joling, red.) steeds milder werd naarmate het gesprek vorderde. Ik vond ook dat er leuke mensen aan tafel zaten. Ik heb al een keer eerder met de hoofdcommissaris in een talkshow gezeten en bij Jeroen ben ik natuurlijk al vaker te gast geweest. Jeroen en ik hebben natuurlijk ook het programma '5 Jaar Later' gedaan. Ik kende alleen meneer Grunberg nog niet, dat vind ik een leuke man. Het was al met al een hard, maar respectvol gesprek."

 

Dank u wel, fijne dag verder!

"Dank u hoor, u ook een fijne dag."

 

Kijk hier ook de andere fragmenten terug of de gehele uitzending

- Advertentie -

Recent in: NABELLEN MET GASTEN

Nabellen met... Willeke Alberti

Nabellen met... Willeke Alberti

Achtergrond

Willeke Alberti zet zich met een stichting en ontelbare optredens al sinds jaar en dag in voor de ouderen onder ons....

Nabellen met… Danny Vera

Nabellen met… Danny Vera

Achtergrond

'Bij Veronica Inside speel ik covers, anders zou het ook een beetje incestueus worden.'...

Nabellen met... Harm Edens

Nabellen met... Harm Edens

Achtergrond

'Klimaatdrammer' Harm Edens krijgt soms verbaasde reacties: Goh, wat zit jij goed in de materie...