Vanaf 30 september terug op NPO 1

Nabellen met… 103-jarige Koosje Heijkoop

Nabellen met… 103-jarige Koosje Heijkoop

Gisterenavond was de 103-jarige Koosje Heijkoop te gast. Ze doet mee aan het 100-plus onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam. Want hoe kan het dat sommige mensen op hun 70ste gaan dementeren en Koosje met haar 103 nog geen tekenen van dementie heeft?

We belden na met Koosje om te vragen wat ze van de avond vond, wat haar geheim is om zo oud te worden en wat de keerzijde van zeer oud worden kan zijn. De 102-jarig Jo zat ook aan tafel en ook hij doet mee aan het onderzoek van het VUmc.

Hoe vond u de avond?

“Hartstikke leuk! Ik heb nou eens die Huisman (Henny) in het echt gezien. En ik zag hoe het er allemaal in het echt aan toe gaat. Ik dacht dat alles in Hilversum zat, maar dat is dus blijkbaar niet zo.”


Kijkt u graag Pauw?

“Ik kijk lang niet iedere avond. Op vrijdag wel. De ene keer is het wat leuker dan de andere keer. Hahaha.” 

U zei in de uitzending nog heel actief te zijn?

“Ik ben lid van de kerk. Ik ben lid van de soos. Ik ben al 30 jaar lid van een dansgroep. Werelddans. Wel eens van gehoord? Dan heb ik nog een thema-groep, waar we thema’s bespreken. Bijvoorbeeld geluk. Wat betekent geluk in iemands leven. De laatste keer was het angst. Dan heb ik nog een ouderengroep. Daarmee gaan we op uitjes. Vorige week nog."Foto: De 53-jarige Sybrand Buma, de 103-jarige Koosje, de 102-jarige Jo en in het hoekje de 47-jarige Guus Meeuwis. 

Actief blijven dus. En wat doet u verder om gezond te blijven?

“Ik leef heel gezond. Ik doe oefeningen voor mijn schouder, knieën en heupen. Ik heb een fietsje in de gang. Dan rij ik heel hard. En ik maak al mijn eten zelf. Anderen eten tijdens uitjes Grieks en Turks, maar daar moet ik niks van hebben. Verder slik ik alleen bloedverdunners. Maar goed, wie niet. Ik ben drie weken geleden nog gevallen. Toen wilden ze dat ik met een rollator ging lopen. Ik zei ‘Ben je gek, ik ga niet met een rollator lopen.’ Maar ik ben nu af en toe wel een beetje bang om te vallen.”

Hoe oud voelt u zich mentaal? Is 103 heel anders dan 85?

“Ik voel me vijftig. Nog precies hetzelfde als toen ik vijftig was. Ik ben nog steeds nooit moe. Ik was gisteravond laat na de uitzending ook niet moe. Dan zegt iedereen: ‘Je zal wel moe zijn.’ Dan zeg ik: ‘Ik ben nooit moe.’ Als kind hoefde ik al niet lang te slapen. Ik heb jaren hooguit 3 of 4 uur per nacht geslapen. Ik ging om precies half 2 in bed liggen. Half 4 liep ik alweer over de vloer.”

U bent vorige week 103 geworden. Dan overleeft heel veel mensen om uw heen. Wil u daar iets over zeggen?

“Dat is zo. Ik heb ze allemaal overleefd. Mijn man is 37 jaar geleden overleden. Hij is net 75 geworden. Ik had twee meiden (dochters). De een is maar 36 geworden. Door kanker. En mijn andere dochter, Mona, is 48 geworden. Ik heb nog twee kleinkinderen over. Mijn man zei dat hij me nog te jong vond om alleen te blijven. Je hoeft iemand niet direct te vergeten, maar het leven gaat door. Ik heb 7 jaar nog een vriend gehad, maar ook hij is overleden. Nu strijk ik geen overhemden meer.”


Heeft u nog wat levensadvies voor alle jonkies die dit lezen?

“Er staat in de Bijbel: Als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van een ander houden. Ik neem mensen zoals ze zijn. Al vertrouw ik ze niet.“

- Advertentie -

Recent in: NABELLEN MET GASTEN

Nabellen met... Willeke Alberti

Nabellen met... Willeke Alberti

Achtergrond

Willeke Alberti zet zich met een stichting en ontelbare optredens al sinds jaar en dag in voor de ouderen onder ons....

Nabellen met… Danny Vera

Nabellen met… Danny Vera

Achtergrond

'Bij Veronica Inside speel ik covers, anders zou het ook een beetje incestueus worden.'...

Nabellen met... Harm Edens

Nabellen met... Harm Edens

Achtergrond

'Klimaatdrammer' Harm Edens krijgt soms verbaasde reacties: Goh, wat zit jij goed in de materie...