Vanaf 30 september terug op NPO 1

Tien jaar cel geëist tegen moeder Sharleyne (8)

Tien jaar cel geëist tegen moeder Sharleyne (8)

Op 8 juni 2015 wordt de 8-jarige Sharleyne ’s nachts op straat gevonden. Ze is gevallen van haar moeders balkon op de tiende etage van een flat in Hoogeveen. De moeder van het meisje moet vandaag voor de rechter verschijnen. Dat een rechtbank naar de zaak kijkt, is te danken aan de vader van Sharleyne, Victor Remouchamps.

Na ruim twee jaar knokken kreeg Victor in oktober vorig jaar eindelijk de verlossende boodschap, zijn ex-vriendin was opgepakt. Hij is ervan overtuigd dat zijn dochter door haar over de reling is geduwd. Zijn ex blijft volhouden dat het een ongeluk was. Destijds verschenen Victor en zijn advocaat Sébas Diekstra bij ons aan tafel.

Na de dodelijke val werd de moeder van Sharleyne aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) liet haar na enkele dagen gaan. Wat er met het meisje was gebeurd, was volgens het OM niet te achterhalen. Haar vader nam hier geen genoegen mee en begon zijn eigen onderzoek. Honderden uren stak hij in het oplossen van de zaak. Daarbij kreeg hij hulp van allerlei deskundigen.

Want volgens Victor waren er meer dan voldoende signalen dat de situatie rondom zijn dochter niet in de haak was. Het OM móest de zaak wel heropenen. Victor en Diekstra kunnen er niet bij dat er niet eerder is ingegrepen door de instanties. "Je merkt snel genoeg aan je dochter dat er iets niet pluis is", zegt Victor. De verantwoordelijke jeugdzorgmedewerkers waren volgens hem"stekeblind" en "een schande voor hun vak".

Diekstra: "De jeugdmedewerkers hebben haar aan haar lot overgelaten. Ondanks de zorgmeldingen, zoals ernstig alcoholmisbruik, suïcidaliteit en verwaarlozing  heeft jarenlang niemand ingegrepen. Al die medewerkers zijn er even schuldig aan."

In een vier dagen durende zitting, waarvan woensdag de eerste zittingsdag is, moet duidelijk worden wat er precies gebeurde in die bewuste nacht. Tijdens de eerste regiezitting, in januari van dit jaar, werd duidelijk dat Sharleyne's verwondingen er volgens deskundigen op wijzen dat het meisje gewurgd is voor ze viel. Ook bleek dat ze de knuffel, die bij haar lichaam lag, niet in haar hand kan hebben gehad tijdens de val. In tegenstelling tot wat haar moeder eerder beweerd heeft.

Welke straf het OM zal eisen weet Victor nog niet. "Of ze moord kunnen bewijzen of doodslag, dat moeten we zien. Ik heb gevochten voor mijn dochter. Nu is het in de handen van de rechters." 


UPDATE

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar cel geëist tegen Hélène J., de moeder van de 8-jarige Sharleyne. Het OM gaat uit van doodslag en acht voorbedachte raad niet bewezen, meldt de NOS. J. is volgens justitie volledig toerekeningsvatbaar. 

Meer misdaad & recht

Klik hier voor ons laatste nieuws 

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

Tbs: wat is het precies?

Tbs: wat is het precies?

Achtergrond

Vanavond bij Pauw geven we een inkijkje in wereld van tbs. In dit artikel zetten we de feiten en cijfers op een rij. ...