Weer terug op maandag 15 april op NPO 1

Mensen blijf weg van de Wadden!

Mensen blijf weg van de Wadden!

“Een snoepje. Verpakt in water”, zo omschrijft bioloog Midas Dekkers de Waddeneilanden. Hij bracht de schoonheid van deze eilandengroep in beeld voor omroep Max. Maar met een belangrijke kanttekening: Ga er vooral niet heen, is zijn oproep. “Als iedereen ervan geniet, zijn de Wadden naar de klote.”


Het geheim van de Wadden is het eilandgevoel. “Je hoeft er nog niet eens te zijn. Als je op de boot stapt ben je al een beter mens geworden, omdat je alle narigheid achter je hebt gelaten.” Niet alleen Dekkers is enthousiast. De eilanden zijn met jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers een populaire bestemming voor toeristen.


Maar het loopt de spuigaten uit, dus toeristen kunnen beter een andere bestemming kiezen, vindt Dekkers. Het allermooiste eiland waar je niét heen moet gaan, is volgens hem Schiermonnikoog. “Aan de oostkust vind je de Balg, een zandplaat die ieder jaar een beetje aangroeit”, vertelt hij. Heel mooi, maar jullie moeten daar niet heen gaan.


“Ik wandel er graag vanaf het dorp naar de verste strandpaal die er is. Die tocht is zo’n 15 kilometer. Eigenlijk moet je je plas tijdens die wandeling ophouden. Als je er dan eenmaal bent, kan je tegen die paal aan plassen om vervolgens weer terug te gaan.” 


Schiermonnikoog is zonder enige twijfel het mooist, maar dus niet geschikt voor veel toerisme. “Hoe kleiner het eiland, des te gevaarlijker is het toerisme.” Als je dan toch wilt gaan, is het beter om naar Texel of Terschelling te gaan. “Die eilanden zijn groot en robuust. Daar kan je nog wel een stelletje toeristen kwijt.” 

Af en toe zijn op de eilanden bijzondere natuurverschijnselen te zien. Zoals deze week toen het zwoele zomerweer zorgde voor magische beelden op Terschelling. De zee lichtte op sommige plekken fluoriserend blauw op door zeevonk.


Ventiel

Gelukkig is er een oplossing voor de overvloed aan toeristen op de Waddeneilanden. “Er zit een ventiel op de eilanden. Je kan er alleen maar komen met de veerboot. Als je wat minder bootjes laat varen of de boten wat kleiner maakt, kan je het ventiel een beetje dichtknijpen”, aldus Dekkers, die daarmee de veerdiensten een gratis tip geeft.

Dus mensen: de eilanden zijn mooi, maar het is beter om thuis te blijven of te kiezen voor een andere bestemming, want massatoerisme is niet goed voor de natuur en het wad. En als we dan toch graag wat van de eilanden willen zien, kunnen we gelukkig naar de tv-serie van Midas kijken.

Het gesprek met Midas Dekker Pauw zie je hier:


Klik hier voor meer nieuws van Pauw!

- Advertentie -

Recent in: NATUUR