Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Helga van Leur pleit voor een minister voor klimaat en duurzaamheid

Helga van Leur pleit voor een minister voor klimaat en duurzaamheid

Het Caribisch gebied wordt geteisterd door meerdere zware orkanen, die kort op elkaar volgen. De opwarming van het zeewater werkt extreme weersomstandigheden in de hand. Metroloog Helga van Leur besprak dinsdag de situatie in het Caribisch gebied, en pleitte daarnaast voor een minister voor klimaat en duurzaamheid. 

Gijs Rademaker (van het EenVandaag-opiniepanel) ziet een uitdijend draagvlak in de Nederlandse samenleving voor een politiek klimaatbeleid. Het thema neemt momenteel op de derde plaats in op het prioriteitenlijstje van de Nederlandse kiezer. Wij vroegen onze bezoekers onlangs of zij warmlopen voor een klimaatminister. 80 procent is voorstander.

 

Deltaplan

Van Leur pleit dan ook voor een minister, of eigenlijk twee: één voor duurzaamheid, één voor klimaat. Nederland krijgt, zo merkte ook demissionair minister Lodewijk Asscher aan tafel op, te maken met steeds extremer weer en de bevolking moet daarop voorbereid zijn. Daarom ontwikkelde de delta-commissaris onlangs een nieuw deltaplan. Het nieuwe deltaplan houdt, naast de zeewering, rekening met extreme regenval. Afgelopen zomer stonden in Zwolle de straten nog blank door overtollig regenwater. Het nieuwe deltaplan zou zulke taferelen moeten voorkomen.

 

Versnipperd 

De formatie zal waarschijnlijk een minister voor Klimaat en Energie voortbrengen, wist Xander van der Wulp te vertellen. Het CDA, D66 en ChristenUnie vinden het klimaat en verandering van het klimaatbeleid van groot belang. Momenteel is het thema klimaat ondergebracht bij verschillende ministeries.

De hele uitzending bekijk je hier.

En klik hier voor meer nieuws!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiƫle politicus voor?...