Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Meer donkere modellen op covers van grote modebladen

Meer donkere modellen op covers van grote modebladen

Toen vorig jaar uit een onderzoeksrapport van The Fashion Spot bleek dat zo’n 75 procent van de modellen op de catwalk wit is, gingen fashion-activist Janice Deul, model Jessica Gyasi en hoofdredacteur van Harper’s Bazaar Cécile Narinx in gesprek bij ons aan tafel over diversiteit in de modewereld.

Nu zijn we inmiddels ruim een jaar verder en lijkt het roer daadwerkelijk om te gaan in modeland. De cijfers laten dat in ieder geval zien: Volgens The Fashion Spot neemt de etnische diversiteit sinds 2015 toe. In dat jaar was 83 procent van de modellen wit, vorig jaar dus nog zo'n 75 procent, maar in 2018 is dit aantal gedaald tot 67,5 procent.

 

"Deze covers bewijzen dat zwarte modellen in tijdschriften wel degelijk verkopen. En niet alleen aan zwarte mensen, maar ook wereldwijd"

 

In gesprek met de NOS Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen toont Deul zich positief over de keuze van een aantal grote modebladen voor hun septembernummers. Op onder andere de (Engelstalige) covers van Elle, Vogue en Glamour prijken modellen van kleur.

"Het schoonheidsplaatje dat wereldwijd wordt aangehangen is tot nu toe altijd blank, jong, mager en het liefst blond golvend haar geweest. Neem een Doutzen Kroes. Ik ben dol op haar, maar er zijn meer typen en vormen van schoonheid", zegt Deul. "Deze covers bewijzen dat zwarte modellen in tijdschriften wel degelijk verkopen. En niet alleen aan zwarte mensen, maar ook wereldwijd."

In april 2017 spraken Janice Deul, Jessica Gyasi en Cécile Narinx bij PAUW over diversiteit in de modewereld. Een gesprek dat een hoop stof deed opwaaien. Hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue, Karin Swerink, kreeg destijds veel kritiek over zich heen toen zij stelde dat er te weinig goede donkere modellen zouden zijn als covermodel. Elle, Harper's Bazaar en Vogue - maakten toen met hun septemberedities een statement over diversiteit. Narinx zei destijds: "We moeten onze lezers laten wennen aan diversiteit. We moeten laten zien dat het dit keer blijvend is. Je kunt er niet meer onderuit en dat moet je ook niet willen."

Deul denkt dat we nu in 2018 te maken met een definitieve kentering, maar ze blijft wel kritisch. Tegenover de NOS zegt ze: "Tijdschriften casten nu vaak hetzelfde type zwarte vrouw, namelijk modellen van Zuid-Soedanese afkomst. Ze zijn stuk voor stuk beeldig, maar ik zou graag een keer een model zien met een enorme afro die wordt opgevoerd als token of beauty."

Klik hier voor het laatste nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: CULTUUR