Vanaf 30 september terug op NPO 1

Marco Kroon doet zijn verhaal

Marco Kroon doet zijn verhaal

Begin dit jaar kwam naar buiten dat Marco Kroon, Ridder in de Militaire Willems-Orde, een geweldsincident in Afghanistan uit 2007 niet eerder dan vorig jaar heeft gemeld aan Defensie. Tijdens deze geheime missie werd Marco Kroon korte tijd gevangengenomen, mishandeld en ernstig vernederd. Na zijn vrijlating schoot hij zijn gijzelnemer dood.

Hij werd bedolven onder kritiek. Om af te rekenen met alle kritiek schreef hij het boek Kroongetuige. Hij vertelde samen met zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger zijn verhaal bij PAUW.

Kroon was alleen op pad toen hij staande werd gehouden. Hij kwam er later achter dat hij in een gestolen auto reed. "Ik merkte toen dat iemand me zag en naar me wees. Vervolgens deden meer mensen dat. Toen merkte ik dat er iets niet helemaal klopte." De majoor zegt dat omstanders tegen zijn auto duwden en erop spuugden. Hij moest mee komen en kreeg later een zak over zijn hoofd.

Eenmaal op een andere locatie moest hij zich uitkleden. "Ik voelde me vernederd, ontmand. Ik dacht op enkele momenten dat ik geëxecuteerd zou worden." Later werd hij op een tafel gegooid en vastgebonden, vertelt Kroon. "Ik vind het nog steeds heel zwaar om te zeggen wat er toen met me is gebeurd. Ik krijg het niet over mijn lippen."

Nadat hij was vrijgelaten, heeft Kroon de man die hem ontvoerde en misbruikte enkele keren gezien. Op een bepaald moment besloot hij hem te arresteren. Hij maakte een plan en ging op zoek naar zijn doelwit. Daarop kwam hij de man tegen bij een checkpoint.

Toen die Kroon zag, probeerde die hem neer te schieten, maar de majoor was sneller en vuurde zijn magazijn leeg. Daarna pakte hij de kalasjnikov van zijn belager en schoot ook die op hem leeg, vertelt Kroon. 

Toen Kroon begin dit jaar naar buiten was getreden met zijn verhaal, geloofden mensen hem niet. Bij ons aan tafel vertelt Kroon's advocaat Geert-Jan Knoops getuigenverklaringen van collega commando's te hebben, die het verhaal van de majoor juist bevestigen. Volgens Knoops hebben drie getuigen verklaard het spuugzat te zijn dat Kroon wordt afgeschilderd als fantast, dat ze lang hun mond hebben gehouden, maar nu naar buiten treden omdat er een oneerlijke strijd in de media wordt gevoerd. 

Volgens de getuigen was het eerder regel dan uitzondering dat men alleen op pad ging. Knoops droeg enkele verklaringen voor. Een van hen heeft verklaard: "Ik kan bevestigen dat we geregeld alleen op pad waren en dat we dan soms enige tijd buiten de communicatie zaten. Dat was eerder regel dan uitzondering."

Kijk het volledige interview met majoor Kroon hieronder:

Klik hier voor ander nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: BIJZONDERE GESPREKKEN

Tien jaar na de Naald

Tien jaar na de Naald

Achtergrond

Het is vandaag tien jaar geleden dat een auto inreed op een optocht tijdens Koninginnedag in Apeldoorn...