Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kroonjuweel SP verliest het van oproep Plasterk

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roemer omslag
Uit een enquête van Trouw is gebleken dat een derde van de lokale en regionale overheidslagen het salaris van raadsleden en gedeputeerden alleen nog maar op de persoonlijke rekening van de volksvertegenwoordigers storten en niet meer direct op de rekening van een politieke partij. Dit zet druk op de afdrachtsregeling van de Socialistische Partij (SP).
De enquête is het gevolg van de brief die de afgetreden minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk eind september heeft gestuurd aan alle gemeenten en provincies. In deze brief riep hij de overheidslagen op te weigeren om het salaris van vertegenwoordigers naar de rekening van een partij over te maken. Hij onderbouwde deze oproep met een rechterlijke uitspraak uit februari 2017. De rechter had de gemeente Noordoostpolder in het gelijk gesteld toen deze had geweigerd om het salaris van SP-raadslid Tjitske Hoekstra direct op de SP-rekening te storten.
Enkel de SP wordt getroffen door deze oproep, omdat de partij als enige een verplichte afdrachtsregeling heeft. Deze regeling verplicht vertegenwoordigers die namens de SP plaatsnemen in een overheidsinstelling tot het inleveren van hun salaris, waarvan ze een deel terugkrijgen. Dit zorgt ervoor dat de SP de rijkste politieke partij van Nederland is, zonder sponsoren of geldschieters uit het bedrijfsleven. Zodoende wordt de afdrachtsregeling ook wel het ‘kroonjuweel’ van de SP genoemd , dat de partij alleen al het afgelopen jaar ruim vijf miljoen euro heeft opgeleverd.
In een column reageerde de penningmeester van de SP op de brief van Plasterk. Hij betoogt een voortbestaan van de afdrachtsregeling, ondanks de pogingen van de minister. Hij schrijft ook over 'pesterij' en een manier om een partijpolitieke aanval te doen uit naam van de regering. Hij stuurt Plasterk de boom in, omdat de voormalig minister bang zou zijn voor de SP die enkel kan bestaan dankzij solidariteit van de leden en daarom de regeling wil afschaffen.  
Toch blijkt nu dat de afdrachtsregeling het begint te verliezen van de oproep van Plasterk. Een derde van de gemeenten en provincies heeft al besloten gehoor te geven aan de oproep, een ander deel wil het beleid gaan heroverwegen, maar wil wachten tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.