Vanaf 30 september terug op NPO 1

Krantenknipsels en kindertekeningen: de Bijlmerramp ‘in een doosje gestopt’

Krantenknipsels en kindertekeningen: de Bijlmerramp ‘in een doosje gestopt’

Vandaag, precies 25 jaar geleden, vloog een vrachtvliegtuig van El Al in twee flats in Amsterdam-Zuidoost. Er kwamen 43 mensen om het leven. In de Bijlmer worden nu persoonlijke bezittingen van betrokkenen tentoongesteld.

Een van die betrokkenen, Ritu Kesharie, verloor bij de Bijlmerramp op achtjarige leeftijd haar vriendinnetje Lisandra, en vertelde maandag in onze uitzending hoe zij daar als klein meisje mee omging. Zij en haar klasgenootjes tekenden en schreven na de ramp op school. Dat werk is gebundeld. Het boekje, Een gat in mijn hart, is te zien op de expositie.

Thijs de Groot was een van de brandweerlieden die als eerste ter plaatste kwamen. Thijs bewaarde een knipselkrant over de ramp die hij en zijn collega's van het Korps ontvingen.

 

Kindertekeningen

Naast het boekje en krantenknipsels zijn er kindertekeningen te zien, uit het archief van een hulpverlener van destijds. Zij begeleidde kinderen na de ramp door ze hun gevoelens te laten tekenen en beschrijven.

Al dit privébezit, 25 jaar in een doosje gestopt en bewaard, is tot en met 30 november te zien bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Imagine IC aan het Bijlmerplein.

Klik hier voor het laatste nieuws!

- Advertentie -

Recent in: CULTUUR