Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Kramer: 'over drie weken zit 97 procent van onze schaatsers in de WW'

Kramer: 'over drie weken zit 97 procent van onze schaatsers in de WW'

Nu de Olympische Winterspelen er op zitten is het tijd om terug te blikken, maar ook om alweer vooruit te kijken. Dat laatste deed Sven Kramer zondag alvast bij het programma Studio Sportwinter. Hij signaleert dat ondanks alle Olympische successen de toekomst van de schaatssport er niet al te rooskleurig uitziet, omdat diverse commerciële teams hun geldschieter kwijtraken.

De Olympisch kampioen op de 5000 meter, Sven Kramer, zei in het NOS-programma tegenover presentator Henry Schut het volgende: 'Als je er heel zwart-wit naar kijkt, zit 97 procent van de Nederlandse schaatsers over drie weken in de WW'. Zijn eigen Lotto-Jumbo-ploeg is een positieve uitzondering. Maar het algemene beeld is somber. 'Het ziet er gewoon niet rooskleurig uit', zegt Kramer.

De viervoudig Olympisch kampioen gaat verder: 'Het is opzienbarend dat we zoveel successen hebben, zo dominant zijn met zo'n fantastische sport en ook ons land verkopen hier, maar vervolgens moeten sporters over drie a vier weken met de collectebus rond. Het kan gewoon niet waar zijn als je zo'n knappe prestatie aflevert op de Spelen, is dat wel een teken aan de wand.'

Kramer ging ook in op een ander thema dat Schut aansneed en dat vaker de revue passeerde in de afgelopen periode, namelijk dat wij als Nederland té dominant zouden zijn in de schaatssport. Daar reageerde Kramer gevat op: 'Ik heb nog nooit Noren horen klagen over skieeën of langlaufen'.

Want dat we dominant zijn in het schaatsen moge duidelijk zijn. We wonnen twintig medailles in Zuid-Korea en allemaal op de schaats. Hieronder volgt het medaille-overzicht. Nederland won in totaal 20 maal eremetaal: 7 x goud, 6 x zilver en 6 x brons.

Goud

Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter)
Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter)
Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter)
Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter)
Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter)

Zilver

Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter)
Achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen)
Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter)
Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter)

Brons

Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen)
Aflossingsploeg vrouwen (shorttrack)
Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart)
Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart)


Dankzij deze schaatsers eindigde Nederland knap op de vijfde plaats op de medaillespiegel, achter Noorwegen, Duitsland, Canada en de VS en twee plaatsen boven gastland Zuid-Korea.

 


Klik hier voor meer sport bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: SPORT