Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Koningsdag: hoe staat het met de veiligheid?

  •  
27-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Vondelpark_-_Koninginnedag_2007
Vandaag staan Willem-Alexander & co. in Tilburg om Zijne Majesteit's 50ste verjaardag te vieren. Ook dit jaar zullen er weer duizenden mensen langs de looproute van het koninklijk huis komen staan. Koningsdag gaat natuurlijk vooral om feest, maar feest gaat vaak ook om veiligheid. Dit jaar zullen er in Tilburg weer honderden veiligheidsmensen op de been zijn om de festiviteiten goed te laten verlopen, maar ook om terroristische aanslagen zoals op Koninginnedag 2009 te voorkomen. We spraken met de perswoordvoerder van politie Tilburg.

Wat doet de politie om Koningsdag veilig te laten verlopen?

We kunnen natuurlijk geen details delen over plannen, maar we zijn goed voorbereid. Er zal veel zichtbare politie op de been zijn. Agenten hebben een training gevolgd om zich juist opvallend op te stellen. Mensen die iets op hun kerfstok hebben gaan zich dan anders gedragen. De politiemensen zijn er speciaal op getraind dit soort afwijkend gedrag in mensenmassa’s te signaleren. Daar hebben ze oog en gevoel voor. Als er goed wordt geluisterd naar handhaving of beveiliging bij evenementen, moet het allemaal goed verlopen. Het is toch vooral een feest.

Waar moet je voor oppassen als je naar de Koningsdagmarkt gaat?

Niet anders dan anders. Uiteraard uitkijken voor zakkenrollers. En heling. Natuurlijk is het niet makkelijk om te weten of je gestolen spullen koopt op de vrijmarkt. Als je het niet vertrouwt, doe het dan niet. Er lopen altijd genoeg agenten rond die je kunt aanspreken. Bij een verdachte situatie: 112 bellen. We hebben liever dat je een keer teveel belt, dan een keer te weinig.

Is de politie op Koningsdag iets soepeler als het gaat om drankgebruik?

Nee, ook dat is niet anders dan anders. We kijken niet zomaar door de vingers omdat het Koningsdag is. Sowieso nooit met alcohol op achter het stuur gaan zitten. Ook als je op de fiets boven de 220 ugl (micro-gram per liter, maximaal twee glazen red.) zit, kun je een rijverbod krijgen. Als je te voet de openbare orde aan het verstoren bent door je dronkenschap heb je ook kans op een bekeuring. Waarschijnlijk zijn er ook meer alcoholcontroles, dus wees verstandig. 
Meer Pauw nieuws? Kijk dan ook hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.