Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Klimaatverandering is hot: Thierry Baudet, Gerrit Hiemstra en New York spreken zich uit

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Baudet-Hiemstra
Klimaatverandering beheerst het nieuws: donderdag klaagde de stad New York vijf grote oliemaatschappijen aan voor hun aandeel aan het broeikaseffect en vrijdag kreeg de twitter-discussie tussen Thierry Baudet en NOS-weerman Gerrit Hiemstra een nieuw hoofdstuk na een opiniestuk van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal in de Volkskrant.
Op 3 januari heeft de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD) getwitterd dat de klimaatfilm van Al Gore 'helemaal nergens op slaat' en daarbij deed hij vier beweringen over klimaatverandering die weerman Gerrit Hiemstra vervolgens in een reactie weer onderuit haalde.
Welnee, die film van Gore slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken. Etc. https://t.co/CFwIfYCAAn
Zij standpunt stuitte op een hoop weerstand. Weerman Gerrit Hiemstra noemde zijn bericht ‘vier keer onzin’. Hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans meldde op Twitter dat alles aan het bericht van Baudet onjuist is.
Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen?
Alles in deze tweet is onwaar. Onverantwoord om als politicus deze onzin te spuien https://t.co/79AVWUztV3
Toch werden de beweringen van Baudet in de Volkskrant  verdedigd door wetenschapsjournalist  Simon Rozendaal . Met onderbouwing van een rapport   van de VN kloppen de beweringen van Baudet grotendeels, aldus Rozendaal. Ook deze opinie kon op kritiek van Hiemstra en Rotmans rekenen. 
De bedoeling achter de tweet van Baudet laat zich raden en wordt alleen maar duidelijker als je naar de sprekers van het partijcongres van Forum voor Democratie kijkt. In november sprak Marcel Crok  de leden van de jonge partij toe. Hij is ‘klimaatontkenner’ en noemde klimaatverandering een mythe van het partijkartel . In tegenstelling tot enkele aanwezigen was  Baudet erg enthousiast over de uitspraken van Crok en deelt deze mening nog steeds, blijkt uit zijn tweet.
Crok is ook de deskundige naar keuze voor Baudet. Donderdag nodigde hij Hiemstra uit om de twitterdiscussie te beslechten in een debat. Aangezien Crok Baudet bijstaat mag Hiemstra ook een medestander meenemen. De uitnodiging ging overigens ook via twitter. 
Samen met klimaatexpert @marcelcrok nodig ik @GerritHiemstra uit voor een debat over CO2 en het Parijs-akkoord. Twee-tegen-twee, dus hij mag ook een deskundige naar keuze meenemen. #FVD huurt de zaal. Debatvoorzitter in overleg. Gelijke spreektijd voor alle vier de deelnemers.

New York klaagt Shell aan

Aan de andere kant van de oceaan zijn politici die klimaatverandering een stuk serieuzer nemen, zoals de burgemeester van New York City, Bill de Blasio. Donderdag kondigde hij aan dat de stad vijf grote oliemaatschappijen, waaronder ExxoMobil en Shell, gaat aanklagen, omdat zij bewust hebben bijgedragen aan de klimaatverandering door te handelen in fossiele brandstoffen. Hun handelen strookt niet met de visie van New York op de maatschappij. Zo is de stad gericht op een duurzame wereld voor toekomstige generaties. Ook is het pensioenstelsel van de stad niet meer afhankelijk van bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen.
Hoe vooruitstrevend New York ook lijkt, ze zijn niet de eerste die de oliemaatschappijen hebben aangeklaagd. Vorig jaar  deden San Francisco en Oakland in Californië namelijk hetzelfde. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.