Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kamer debatteert over afschaffing Wet op het raadgevend referendum

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kajsa Ollongren 21 november
Donderdagmiddag (vanaf 16.15 uur) debatteert de Tweede Kamer over de intrekking van de Wet op het raadgevend referendum met minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken om de wet in te trekken, omdat het raadgevend referendum niet aan de verwachtingen zou hebben voldaan. Uit het debat, waar 6,5 uur voor is uitgetrokken, moet blijken hoe de Kamer over de toekomst van het raadgevend referendum denkt. 
De verwachting is dat de coalitie (regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU) zich aan het regeerakkoord zal houden en dus voor een wet stemt die afschaffing van het raadgevend referendum zal bekrachtigen. 
Voordat het daadwerkelijk zo ver is, zal er nog één raadgevend referendum plaatsvinden. Over de omstreden Sleepwet . De benodigde handtekeningen zijn ingezameld voordat de wet voor afschaffing van de referendumwet van kracht is. 

De Sleepwet?

"Op 1 mei treedt in Nederland de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de Wiv) in werking. Die wet staat bekend als de sleepnetwet, en maakt het voor veiligheidsdiensten mogelijk om in te breken op kabelverbindingen om communicatie af te tappen. Internetproviders moeten verplicht meewerken. Veiligheidsdiensten, zoals de AIVD, zou zo bel- en appgegevens van miljoenen burgers kunnen verzamelen."

In het verleden is er één raadgevend referendum geweest, namelijk het referendum van GeenPeil,  het zogenoemde Oekraïne-referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De Nederlandse bevolking kon daarin vóór of tegen stemmen. 
Op dit moment lopen er naast het Sleepwet-referendum ook nog plannen voor een raadgevend referendum over de wet-Hillen. Een wet die belastingvoordeel geeft aan huiseigenaren met een zo goed als afgeloste hypotheek. 50Plus is bezig steun en handtekeningen te verzamelen voor een referendum. Of de partij van Henk Krol daar genoeg tijd voor heeft zal moeten blijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.