Pauw & Jinek van 11 t/m 19 maart op NPO1

Kabinet wil geen landelijk vuurwerkverbod

Kabinet wil geen landelijk vuurwerkverbod

Ondanks de nadrukkelijke wens van de politie en burgemeesters uit het hele land, komt er geen landelijk vuurwerkverbod. Dat zal het kabinet later vandaag bekend maken, meldt de NOS. De coalitie kan het niet eens worden over een dergelijke maatregel.

Nu mag elke gemeente een beperkt aantal vuurwerkvrije zones aanwijzen en dat blijft zo. Op dit moment maken maar weinig gemeenten daar in de praktijk ook gebruik van, want het is moeilijk om te handhaven. Het blijkt lastig om te bepalen wanneer een zone vuurwerkvrij moet zijn.

"Politiemensen hebben te maken met een grote groep mensen die alcohol of drugs op heeft, en vuurwerk in de hand", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. De vakbond is furieus en voelt zich niet gehoord. "Weer heeft de vuurwerklobby gewonnen", aldus Struijs. Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren, zegt dat de politie 'zwaar teleurgesteld' is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde vorig jaar om een totaalverbod in te stellen op vuurwerk dat veel letsel kan veroorzaken, zoals rotjes en vuurpijlen. Volgens de raad is de 'veiligheid in het geding' tijdens de jaarwisseling. En de Haagse burgemeester Pauline Krikke schreef namens de vier grote steden in een brief dat een landelijk verbod voor burgers duidelijker is dan een lokaal verbod en dat een landelijk verbod ook 'beter te handhaven is'.


Aantal vuurwerkincidenten daalt

Ondanks dat de coalitie niet aan een landelijk vuurwerkverbod wil, is het aantal vuurwerkincidenten in vergelijking tot vorig jaar wel gedaald. Namelijk met 27 procent, van bijna 3.000 in de jaarwisseling van 2016-2017 naar 2.140 incidenten tijdens de laatste jaarwisseling. Deze afname is volgens de politie voornamelijk te danken aan een daling van het aantal incidenten waarbij vuurwerk is afgestoken buiten de toegestane tijd. Een andere grote daler is de categorie vernieling dan wel zaakbeschadiging. Deze daalde met 28 procent. Het aantal meldingen in de categorie overlast jeugd steeg van 374 naar 414 incidenten.


Moeilijke beslissing voor kabinet

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven hebben in een toelichting gezegd dat een verbod te weinig recht doet aan de grote groep mensen die op een 'gewone, rustige manier' met vuurwerk omgaat. Dat meldt de NOS. 

Volgens het kabinet kan ook met andere maatregelen onnodig letsel worden voorkomen. Zo worden vuurwerkverkopers verplicht gratis brillen en aansteek-lonten aan te bieden en worden aan de verkoop en het afsteken extra eisen gesteld. Verder wil het kabinet zwaardere straffen tegen mensen die het werk van hulpverleners hinderen.

Binnen de coalitie is alleen de ChristenUnie voorstander voor een landelijk verbod.

 

Klik hier voor de nieuwspagina!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK