Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Rijksoverheid verspreidt jodiumtabletten in regio’s rondom kernreactoren

  •  
03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
jodiumpillen
Volgende week valt er bij circa 3 miljoen Nederlanders een doosje jodiumtabletten op de deurmat. Een preventieve actie van de Rijksoverheid om (met name jonge) Nederlanders te beschermen tegen radioactief gevaar.

Jonge mensen: de kwetsbare groep

Wie binnen een straal van twintig kilometer van een kerncentrale woont, en jonger is dan 40 jaar, krijgt een doosje toegestuurd. Jonge mensen zijn in het bijzonder kwetsbaar voor radioactief jodium, dat bij een kernramp vrij kan komen en in de schildklier kan worden opgenomen. Zo’n tablet beschermt de schildklier en vermindert de kans op schildklierkanker.
Nederlanders onder de achttien, die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen ook een doosje jodiumtabletten. 
Zwangere vrouwen, van alle leeftijden, behoren tot een risicogroep. Zij kunnen, schrijft de overheid, de jodiumtabletten kopen bij apotheek of drogisterij. 40-plussers kunnen geen doosje verwachten. Des te ouder iemand is, des te kleiner de kans op schildklierkanker.

Tsjernobyl

De voorraad houdt de Rijksoverheid sinds 1987. Een jaar eerder ontplofte een reactor van kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl.
De jodiumtabletten hebben een houdbaarheid van negen jaar. Na die negen jaar zal de overheid een nieuwe voorraad moeten aanleggen. Pas na een oproep van de overheid, via NL-Alert of de media, dienen de pillen te worden ingenomen. Ze werken het beste tussen de 12 uur voordat en 8 uur nadat radioactief materiaal is vrijgekomen.

Petten

Het ministerie van Volksgezondheid heeft radiussen van verschillende grootten rondom centrales in Nederland, België en Duitsland getrokken.   De kernreactoren in het Noord-Hollandse Petten hebben een ander vermogen dan die in het Zeeuwse Borsele. Pettenaren krijgen van de gemeente jodiumpillen.
Om te zien of je binnen de radius van een kerncentrale woont: bekijk hier een interactieve kaart opgesteld door de Rijksoverheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.