Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

‘Jesse Klaver deed er goed aan de formatie te laten klappen’

‘Jesse Klaver deed er goed aan de formatie te laten klappen’

Maandag kwam het hoge woord eruit bij informateur Herman Tjeenk Willink: de tweede ronde formatiegesprekken met VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn geklapt. Het vluchtelingenbeleid was het twistpunt. De schuld wordt bij GroenLinks-voorman Jesse Klaver gelegd.

VVD, CDA en D66 wilden nieuwe ‘Turkijedeals’ sluiten om te voorkomen dat Afrikaanse vluchtelingen in Nederland in een asielprocedure geraken. Klaver vindt zo'n deal een ‘morele ondergrens’ en was niet bereid die over te stappen. Bij Jinek zei hij de avond erop: “Ik ga geen mensen naar een onveilig land sturen.”

De een spreekt van een rechte rug, de ander noemt hem een sukkel (‘de ander’ in dit geval is adjunct-hoofdredacteur van het AD, lees zijn open brief hier).

Binnen GroenLinks is verdeeldheid. Zo is de Amsterdamse fractie is vol lof, maar schreef een Limburgs Statenlid in een ingezonden brief in De Limburger teleurgesteld te zijn:“Soms moet (je) handelen vanuit pragmatisme.”

In de achterban is ook enige verdeeldheid te signaleren. Een GroenLinks-woordvoerder meldde een aantal af- en aanmeldingen na de mislukte formatie:

Maar, hoe je het ook wendt of keert: GroenLinks is die dag 50 leden rijker geworden.

Wij vroegen ons af: deed Jesse Klaver er goed aan om de formatie te laten klappen om zijn partij-idealen? Dit vonden onze lezers:

 

Meer over politiek lees je hier!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK