Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Israëlische president waarschuwt voor uitbreiding invloedssfeer Iran

  •  
06-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Netanyahu
Benjamin Netanyahu waarschuwt voor naderend onheil, omdat Iran zijn invloedssfeer uitbreidt in het Midden-Oosten. "Als ik vandaag een boodschap voor je heb, is het een heel eenvoudige: we moeten Iran tegenhouden, we zullen Iran stoppen," aldus de Israëlische president.
Geplaagd door een corruptieschandaal thuis, geniet Netanyahu duidelijk van de rol van de internationale staatsman tijdens een vijfdaagse reis in de VS, waar hij samen optrekt met Donald Trump en de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël heeft hij al op zak, meldt The Guardian .
Netanyahu vertelt tegenover Aipac dat hij heeft gewaarschuwd voor Iran, dat zijn invloedssfeer aan het uitbreiden is. Hij sprak dreigende woorden: ‘Duisternis daalt neer over onze regio. Iran bouwt een agressief koninkrijk: Iran, Irak, Syrië, Libanon, Gaza, Yemen en meer zal volgen.
De Israëlische premier zei dat Teheran onderzoekt of ze permanente militaire bases kunnen bouwen in Syrië, waar Iran’s troepen het leger van Bashar al Assad steunen in de burgeroorlog - en of ze fabrieken kunnen bouwen in Libanon voor de productie van raketten die in staat zijn om Israël te raken. ‘Ik zal dat niet laten gebeuren’, zei Netanyahu daarover om deze boodschap vervolgens nog eens te herhalen.
Netanyahu en Trump hebben een goede band. Misschien wel een betere band dan elke Israëlische en Amerikaanse president hiervoor.Ook hebben de twee leiders gemeen dat ze allebei het hoofd moeten bieden aan een onderzoek in eigen land dat politiek schadelijk kan zijn. Zowel Netanyahy als Trump hebben alle beschuldigingen afgedaan als “nepnieuws”.
De Israëlische premier - in afwachting van een beslissing van de Israëlische procureur-generaal om hem in staat van beschuldiging te stellen, zoals de politie in twee omkopingszaken heeft aanbevolen - heeft zijn Amerikaanse tegenhanger dinsdag geprezen. "President Trump heeft duidelijk gemaakt dat zijn regering de agressie van Iran in de regio niet zal accepteren," zei hij. "Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij ook nooit een nucleair bewapend Iran zal accepteren. Dat is het juiste beleid."
Volgens Netanyahu zal zijn land aan de zijde van Amerika blijven staan. "De president (Trump. red) heeft ook duidelijk gemaakt dat als de - potentieel fatale - tekortkomingen van de nucleaire deal niet zijn opgelost, hij zal weglopen van de deal en sancties zal herstellen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.