Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

In Mexico beschermt de ‘avocado-politie’ onze avocado's tegen drugskartels

In Mexico beschermt de ‘avocado-politie’ onze avocado's tegen drugskartels

Autodefensas, noemen ze zichzelf. Gewapende burgers in Mexico die de ruimte krijgen van de lokale overheid om kartels te bestrijden. In Tancitaro, de hoofdstad van de avocado-industrie, beschermen zij lokale boeren.

De avocado-politie, zo noemt de Britse krant The Guardian deze mannen, die menen al twee jaar veiligheid in Tancitaro te hebben gebracht. Vanuit Tancitaro worden dagelijks voor een miljoen dollar aan avocado’s vervoerd. In 2016 exporteerde Mexico 1,5 miljard dollar aan avocado’s. Grootafnemers: de Verenigde Staten en Nederland. (Wij eten jaarlijks 39 miljoen van deze groene vruchten.)

Jarenlang oefenden drugskartels hun macht uit op de boeren in Tancitaro. Ze persten lokale bedrijfseigenaren af, kidnapten en vermoordden hen of vroegen grote sommen losgeld, schrijft The Guardian. Het volk kwam in opstand.

De burger was bereid het heft in eigen hand te nemen, de avocado-boeren waren bereid om te betalen voor hun veiligheid en de gemeente – de lokale politie was niet bestand tegen het kartelgeweld – wilde haar burgers wel trainen en opleiden.

De autodefensas rijden rond in gepantserde wagens en dragen automatische wapens om de hacienda-economie van het land te beschermen. De veiligheid keerde twee jaar geleden terug in de regio. Families hebben hun plantages terug. Een succesvolle, maar nog altijd tijdelijke oplossing, vertellen ingewijden aan The Guardian.

En dat allemaal voor dat avocadootje door onze salade.

Meer misdaad en recht? Klik hier!

Recent in: MISDAAD & RECHT