Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'We moeten sowieso van die vleesindustrie af'

  •  
04-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Vegetarische Slager
Het is verwarrend en misleidend, en daarom moet de Vegetarische Slager met nieuwe namen komen voor producten als 'visvrije tonyn' en 'kipstuckjes zonder kip'. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De NVWA dreigt zelfs met boetes, omdat deze productnamen in strijd zijn met de wet. Benno Bruggink van de NVWA zegt het volgende over de verpakkingen van de Vegetarische Slager: "Je verpakkingen kloppen niet. Je maakt misleidende teksten op je verpakkingen, je maakt reclame voor producten die niet bevatten wat erop staat; kip, tonijn. Je krijgt een half jaar de tijd om dat probleem te herstellen."
Georgina Verbaan vindt de beslissing van de NVWA onbegrijpelijk: "Er zijn varkens die kan je het verschil tussen de verpakkingen van de Vegetarische Slager en echt vlees leren, want varkens zijn hele slimme dieren die wegkwijnen in de industrie, die geen enkele rekening houdt met waar zij gelukkig van worden. Je kan het gewoon lezen, het staat er vaak drie keer op: 'Vegetarisch', '100 % plantaardig', 'meat free'; hoe duidelijk wil je het hebben?"
Dan willen we ook eerlijk 'verontreinigde kip', 'kutleven kip', 'fipronil ei' en 'verdrietige koe met stukjes oud paard 'op etiketten lezen. https://t.co/281qnCnHRK
God, je zou toch maar per ongeluk naar het vegaschap lopen, iets van @VegaSlager pakken en daarmee veel minder het milieu belasten. #horror
Slager  Gertjan Kiers is juist blij met dit verbod. "Ik vind dat die namen er niet op moeten, hij (Jaap Korteweg, red.) moet andere namen verzinnen. Met die namen heb ik ontzettend veel moeite en misschien heb ik nog wel de meeste moeite met de naam slager. Dat doet pijn aan mijn ambachtshart. Dat doet mij zo zeer."
Betutteling, volgens Verbaan. Waarom mogen mensen zich wel vergrijpen aan sigaretten, vraag zij zich af, zolang er maar op de verpakking staat dat het slecht voor je is en mag je niet op deze manier dit soort vegetarische vleesproducten verkopen? "De NVWA zou een autoriteit moeten zijn. Het hangt van schandalen aan elkaar. Het is echt 30 jaar ellende," aldus de vegetariër.
Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) benadrukt dat vegetarisch vlees in de lift zit. "De verkopen van vegetarische producten gaat heel goed. Een derde van het Unox-publiek kiest al voor de vegetarische variant. Je ziet dat mensen zich veel makkelijker aanpassen dan wanneer je het aan ze vraagt. Mensen zijn enthousiast omdat ze het een beetje beu zijn, dat gehannes met het vlees."
"Ik ben begonnen vanuit mijn eigen behoefte," vertelt Korteweg, "ik ben boer in Brabant, opgegroeid op een gemengd bedrijf, met stieren. Ik ben een enorme vleesliefhebber. Maar ten tijde van de varkenspest dacht ik: dat gedoe met die dieren; we moeten dat op een modernere manier doen. In In deze tijd moet dat toch gewoon zonder die dieren kunnen?"
Astronaut André Kuipers is van mening dat de vleesindustrie uiteindelijk moet verdwijnen. "Mensen willen graag vlees eten, het gaat er gewoon om dat het naar vlees smaakt. De voedseltechnologie wordt straks steeds belangrijker, we krijgen straks kweekvlees, enzovoort. We moeten sowieso van die vleesindustrie af. Als je vanuit de ruimte die ontbossing ziet.. Dat is allemaal voor die soja die wij niet eten; die gaat naar die vleesindustrie. In de toekomst zullen we het heel anders gaan doen. We krijgen straks 10 miljard mensen, die moeten allemaal eten. Dat kan niet op deze manier."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.