Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

'Ik heb het niet gedaan'

'Ik heb het niet gedaan'

Wie de 2Doc 'Ik heb het niet gedaan' die maandagavond op NPO2 werd uitgezonden heeft gemist, doet er goed aan om hem hier terug te kijken. De documentaire van regisseur Elena Lindemans gaat over de Nederlander Romano van der Dussen, die 12,5 jaar lang opgesloten werd in een Spaanse gevangenis voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht. Een misdaad die hij nooit heeft bekend en waarvan later uit DNA-onderzoek bleek dat hij het niet had gedaan.

Hoewel het gevonden DNA en de vingerafdrukken geen match waren met Romano, hebben rechterlijke dwalingen ertoe geleid dat hij tot 15,5 jaar is veroordeeld. Totdat de Britse serieverkrachter en moordenaar Mark Dixie wel een DNA-match bleek en in 2015 bekende de dader te zijn. Dat leidde uiteindelijk tot de vrijlating van Romano in februari 2016. Een paar maanden later zat hij bij PAUW aan tafel en deed hij zijn verhaal, samen met zijn vader Rob.

De documentaire 'Ik heb het niet gedaan' is een reconstructie van de gebeurtenissen, en laat ook zien hoe moeilijk het is om volledig gerehabiliteerd in een samenleving terug te keren. 

Kijken: 2Doc 'Ik heb het niet gedaan

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

Artikel

Dat bleek tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. ...