Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Honderdduizenden Nederlanders geconfronteerd met huiselijk geweld

Honderdduizenden Nederlanders geconfronteerd met huiselijk geweld

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen nog wijdverspreid voor in Nederland. 5,5 procent van de Nederlandse 18plus-bevolking heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met ten minste één voorval van fysiek of seksueel geweld dat werd gepleegd door iemand uit de huiselijke kring. Daarnaast wordt naar schatting zeker 3 procent van de kinderen mishandeld – veel daarvan betreft ernstige verwaarlozing, blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. 

In totaal gaat het om bijna 750.000 mensen. En ruim 100.000 kinderen tot en met 17 jaar zijn jaarlijks thuis het slachtoffer van geweld. Bij een derde van de volwassen slachtoffers bleef het bij een eenmalig voorval. Bij een grotere groep vond echter enkele malen (41 procent) of zelfs structureel (20 procent) geweld plaats. In die laatste groep gaat het om 97.000 vrouwen en 20.000 mannen. De dader is vaak de partner of ex-partner en het gaat meestal om lichamelijk of seksueel geweld.

Het grootste deel van het geweld in huiselijke kring betreft (ex-)partnergeweld. Vrouwen worden duidelijk vaker slachtoffer van geweld in huiselijke kring dan mannen en dat geldt des te sterker bij structureel geweld. Vrouwen zijn ruim vijf keer zo vaak slachtoffer van structureel geweld door een partner of ex-partner.

Al sinds 2015 werkt het WODC samen met meer dan tien onderzoeksinstellingen, waaronder vier universiteiten, om onderzoek te doen naar de aard en omvang van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het werd uitgevoerd op verzoek van de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor het onderzoek werden willekeurig 19.000 mensen aangezocht, aan wie gevraagd werd een vragenlijst in te vullen.

Huiselijk geweld wordt vaak niet gemeld bij de politie. PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul is zelf slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Aan tafel bij PAUW vertelde ze ongeveer een jaar geleden over de gruwelijke ervaringen die ze heeft meegemaakt.  

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling tot topprioriteit verklaard. Dat vertelde hij negen maanden terug al bij PAUW.

Het volledige syntheserapport is hier te raadplegen

- Advertentie -

Recent in: GEZONDHEID