Vanaf 30 september terug op NPO 1

Honderd miljoen Indiërs binnen zes maanden zonder water

Honderd miljoen Indiërs binnen zes maanden zonder water

India heeft een heel groot tekort aan water. Eenentwintig steden, zoals New Delhi, Bangalore en Chennai, zullen begin 2020 vrijwel geen water meer hebben. Het gebrek raakt zeker honderd miljoen inwoners van het land.

Combinatie van een satellietbeeld: 15 juni 2018 (L) en 6 april 2019 (R), toont het Puzhal-reservoir in Chennai, India vóór en tijdens de droogte.

Record

Volgens lokale media zijn de waterstanden in de reservoirs de laagste in 70 jaar. Verschillende restaurants, hotels en andere bedrijven zijn gedwongen te sluiten. Veel rijkere mensen betalen voor private waterbronnen.

Denktank

Niti Aayog, de denktank van de Indiase overheid, zei in een vorig jaar verschenen onderzoek dat jaarlijks 200.000 Indiërs sterven, doordat ze geen toegang tot zuiver water hebben. De tank gaat ervan uit dat 600 miljoen Indiërs lijden onder watertekort.

Droogte is terugkerend probleem

Droogte is in India ieder jaar een groot probleem, maar dit jaar viel het watertekort samen met een gigantische hittegolf. “Grondwaterbronnen drogen ieder jaar sneller op,” vertelt Jyoti Sharma, voorzitter van een Indiase organisatie die zich op watervoorziening richt. “Het wordt steeds meer een India breed probleem. Bangalore, Chennai, Mumbai, Delhi, ze komen allemaal in het nieuws om dezelfde reden: het water is op.”

Protesten

Ten minste 550 mensen werden woensdag gearresteerd tijdens protesten in Coimbatore, wegens nalatigheid van de gemeentelijke overheid. 

Omdat de reservoirs zijn opgedroogd wordt het water nu direct met vrachtwagens naar de stadswijken gebracht. Iedere dag hebben honderdduizenden inwoners geen keus dan uren lang in de gloeiendhete zon te wachten tot ze aan de beurt zijn om hun flessen, tanks en kannen te vullen met water. 

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Xander van der Wulp, Joost Vullings, Arjen Lubach, Janine Abbring, Ronald de Boer en Hélène Hendriks...