Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Hoe Game of Thrones (en het nummer van Emilia Clarke) uitlekte

Hoe Game of Thrones (en het nummer van Emilia Clarke) uitlekte

De Amerikaanse zender HBO is gehackt. Er zou 1,5 terabyte aan data zijn gestolen door een onbekend hackerscollectief. HBO moet zo’n 15 miljoen dollar (ruim 12,7 miljoen euro) losgeld betalen. Zo niet, dan verschijnen voortijdig afleveringen van Game of Thrones online. Fans van de populaire serie zijn er maar wat blij mee.

De hackers beloven gradueel te zullen lekken als HBO hen niet ‘een halfjaarssalaris’ in de digitale valuta bitcoin betaalt. Afgelopen week verschenen er al afleveringen van de HBO-series Ballers en Room 104 op websites waar gebruikers ze via zogeheten ‘torrents’ kunnen downloaden. HBO bevestigt de cyberaanval en heeft een veiligheidsdienst ingeschakeld.

Er verscheen die week eveneens een script van een nog te verschijnen aflevering van Game of Thrones op het internet. Die aflevering lekte zaterdag uit — door een onzorgvuldig verspreid dvd-exemplaar door een Indiase distributiepartner — en het gelekte script bleek het officiële te zijn. De volgende stap voor de hackers: een hele aflevering. En nog een, en nog een.

 

Lekkage

Game of Thrones is mateloos populair en daardoor de meest (illegaal) gedownloade serie. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die vorige maand 'on demand' verscheen bij HBO, werd in drie dagen volop gedownload en illegale bekeken. Wereldwijd werd de seizoensaftrap ten minste 90 miljoen keer illegaal bekeken, in Nederland 1,8 miljoen keer.

Al jaren probeert producent HBO zich te wapenen tegen loslippige medewerkers, rondslingerende scripts en digitaal verspreid materiaal. In 2015 verschenen de eerste vier afleveringen van een nieuw seizoen online, waarna HBO de beveiliging aanscherpte. Zo krijgt de pers geen exemplaren meer voor de première en zijn acteurs aan strenge regels gebonden, zodat ze hun script niet argeloos kunnen achterlaten in de metro.

 

Obama

De aanval wordt vergeleken met het hack van filmmaker Sony in 2014. Het script van een nieuwe Bond-film en vijf nog te verschijnen films werden openbaar gemaakt, evenals allerlei gevoelige bedrijfsinformatie. 

Sony leed de nodige imagoschade omdat in vrijgegeven e-mailverkeer tussen de bestuursvoorzitter en een filmproducent waarin onder meer racistische opmerkingen vielen te lezen over president Obama.

 

Telefoonnummers

Er zijn inmiddels vijf script van Game of Thrones-afleveringen gelekt, belangrijke wachtwoorden, e-mailverkeer en een vertrouwelijk document met daarop de contactgegevens van de voltallige Game of Thrones-cast, waaronder telefoonnummers van Peter Dinklage, Lena Heady en Emilia Clarke. 

Op internetfora als Reddit wordt gretig opgeroepen om de afleveringen vrij te geven. Leak them all, valt er te lezen, een knipoog naar een legendarisch personage uit de Game of Thrones-serie die met de woorden ‘Burn them all’ zijn koninkrijk dreigde op te blazen.

De FBI onderzoekt de hack inmiddels. De hackers hebben HBO drie dagen gegeven om dat halve jaarsalaris uit te betalen.  

Meer nieuws & achtergronden van Pauw? Klik hier.

Recent in: MISDAAD & RECHT