Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Het skelet van Atacama en andere memorabele mummies

Het skelet van Atacama en andere memorabele mummies

Donderdag werd meer bekend gemaakt over de archeologische vondst van het skelet Atacama.. Het is een van de vele mysterieuze opgravingen die tot nu toe zijn gedaan. We zette de bekende archeologische vondsten voor je op een rij. 

Het skelet Atacama

In 2003 deden archeologen in de Chileense Atacamawoestijn een bijzondere vondst. In een leren zakje werd een verdroogd lijkje van 15 centimeter (!) groot gevonden. Het zou zo uit de filmserie van Ridley Scott kunnen komen, het lijk leek namelijk verdomd veel op een alien: een uitgerekt hoofd (alsof er een rugbybal in zit), diagonale oogkassen en twee ribben minder dan normaal! Hoewel vele ufo-fanaten waarschijnlijk hoopten op de vondst van een buitenaards wezen, bleek het skelet van Atacama toch iets minder spannend. Na onderzoek blijkt dat het een mismaakte baby is met ernstige misvormingen. 


Ötzi the iceman

Kennen we Ötzi nog? Deze ijsmummie werd in 1991 gevonden in het Ötztal-gebergte met dank aan twee Duitse bergbeklimmers. Ze vonden daarmee de oudste menselijke mummie ooit ontdekt in Europa (én kregen 175.000 euro als beloning). Na vele onderzoeken weten we veel over de ijsman: zo droeg hij kleren van geit en beer, had hij een bijzonder slecht gebit en had hij meer dan zestig tatoeages.

In 2018 is het verhaal van Ötzi zelfs verfilmd! En er spookt een bijzondere sage rond de vondst van Ötzi, ook wel De vloek van Ötzi genoemd.. Het verhaal gaat dat de zeven mensen die waren betrokken bij de ontdekking, op bijzondere wijze zijn overleden. Zo viel de Duitse Helmut Simon in een ravijn, overleed de leider van het forensisch onderzoek in een auto-ongeluk (onderweg naar de lezing over de mummie) en werd zijn collega bedolven onder een lawine. 

 


De vloek van Toetanchamon

De Britse archeoloog Howard Carter opent in 1923 samen met zijn team de grafkamer van Toetanchamon. Het is een van de weinige niet geplunderde graftomben in de Vallei der Koningen. De tombe was verdeeld in vier kamers. In de derde kamer liggen zo’n vijfduizend objecten, die bestemd zijn voor in het hiernamaals. Door de enorme hoeveelheid duurt het drie maanden om alles te categoriseren. In de vierde kamer ligt farao Toetanchamon. De 19-jarige farao was overigens zelf niet erg belangrijk; het ging vooral om het vinden van een ongeschonden graf. Ook op deze mummie berust een vloek: een dertiental onderzoekers, die betrokken zijn bij de vondst, overleed. De tekst "Degene die de rust van de Farao in het graf verstoorde, zou sterven" zou in een van de grafkamers hebben gestaan. Deze tekst werd later overigens niet teruggevonden, waardoor de vloek behoorlijk is ontkracht. 


Pompeii

De onder as en lava bedolven stad Pompeii in Italië werd in 1599 ontdekt bij het graven van een kanaal. De stad lag aan de voet van de vulkaan Vesuvius, die 79 na Christus zorgde voor complete chaos. Door de as zijn de stad en de inwoners vrij intact gebleven, waardoor het dagelijks leven in de Romeinse tijd bestudeerd kon worden. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en kon Hollywood het niet laten er een film over te maken.

MEER NIEUWS VAN PAUW? KLIK HIER

- Advertentie -

Recent in: CULTUUR