Vanaf 30 september terug op NPO 1

Het Melkmeisje, Wilhelmus of Provo: de Nederlandse identiteit volgens jou

Het Melkmeisje, Wilhelmus of Provo: de Nederlandse identiteit volgens jou

Wilhelmus-les, op schoolreis naar het Rijksmuseum en een dagje Tweede Kamergebouw. In het zogenoemde ‘Hollands Schoolpakket’ willen de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie de binding met de Nederlandse identiteit versterken. Vorige week deelden onze tafelgasten hun belangrijkste thema’s. En we zijn benieuwd: wat vind jij? 

Leerlingen moeten tijdens hun schoolcarrière minstens één keer een bezoek brengen aan het Amsterdamse Rijksmuseum en de Haagse Tweede Kamer. Dat staat in documenten uit Den Haag die het Algemeen Dagblad en de Telegraaf inzagen. Scholieren zouden zich daarnaast in hun schooltijd moeten verdiepen in het Wilhelmus. (Formatie-partner Sybrand Buma ging een stap verder: kinderen zouden ons volkslied staand moeten zingen.)

 

‘Waarom moet het het Rijks zijn?’

Actrice Birgit Schuurman neemt haar kinderen graag mee naar het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Ze is van mening: “Cultuuraanbod moet verplicht zijn.” Eén kanttekening wil ze wel plaatsen bij de plannen op de formatietafel: waarom zou je kinderen uit Groningen naar het Rijksmuseum sturen als ze daar een Groninger Museum hebben?

 

 

‘Leer ze dat vrijheid fragiel en kostbaar is’

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt de Tweede Wereldoorlog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, wil dat leerlingen over die periode leren. “Ze leren zo dat vrijheid fragiel is en kostbaar.” En, een mooie bijkomstigheid: op 4 mei moeten ze ook het Wilhelmus kunnen zingen.

Een ander hoogtepunt van de Nederlandse cultuur vindt Verbeet ons polderwerk en de dijken, en in het bijzonder de Oosterscheldekering. “Daar is zo’n mooi compromis van duurzaamheid, bescherming van de natuur en veiligheid van de mens.”

 

 

‘Een land waar gewone mensen de top konden bereiken’

Niet per se in musea en bestuursgebouwen, maar juist op straat, denkt journalist Jort Kelder een belangrijk deel van Nederland terug te zien. Neem schoolkinderen daar eens mee naar toe. De hoofdstedelijke grachtengordel, bijvoorbeeld. “Wij zijn een land met een zeer zwak koningshuis. Dit is een stad gemaakt door kooplieden. Een egalitair land waar gewone mensen de top konden bereiken.” 

Een andere belangrijke plaats in Amsterdam is volgens Jort het Spui, waar het Lieverdje staat. Rondom dat standbeeld groeide in de jaren zestig de beweging Provo. 

Ook de moeite waard: het Paleis op de Dam, waar de Nederlandse Gouden Eeuw opbloeide. “En de slavernij ga je erbij noemen dan?” vroeg Gerdi Verbeet hem vrijdag. “Ja, dat is onvermijdelijk.”

 
- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...