Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Het machtsspel dat de Belgische regering deed wankelen

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de wever
Zondag liet Bart de Wever, partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), de Belgische regering wankelen. Hij dreigde dat hij zijn partij uit de regering zou halen als de overige partijen bleven zinspelen op het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Maandag beweren CD&V en Open VLD dat ze nooit uit waren op het ontslag van Francken en zodoende blijft de regering zitten.

Soedan

Theo Francken is namens de N-VA staatssecretaris van migratie en asiel in de regering van eerste minister Charles Michel, van de conservatieve Waalse partij MR. Het handelen van Francken wordt onderzocht . Hij zou Soedanese asielzoekers willen terugsturen, terwijl deze daar zouden worden gemarteld. Daarnaast zou hij beweerd hebben dat ze niet terug zouden worden gestuurd, terwijl er wel een vlucht gepland stond.
Eind januari wordt de uitkomst van dit onderzoek verwacht dat Francken wel eens de das om zou kunnen doen.

'In de spiegel kijken' en 'persoonlijk inzicht'

De coalitiegenoten van de N-VA reageerden afkeurend op de manier van handelen van Francken. De partijvoorzitter van de christendemocratische CD&V Wouter Beke stelde dat een politicus van zijn partij zou zijn opgestapt als deze zich in de positie van Francken zou bevinden. Voor Francken noemt hij het een kwestie van persoonlijke inzicht of er onverantwoordelijk is gehandeld.
Gwendolyn Rutten van de andere coalitiepartner Open VLD vindt dat Francken zelf moet oordelen of zijn handelen te verantwoorden is, ‘hij moet zichzelf eens aankijken in de spiegel’.
Leden van zowel CD&V als Open VLD hebben in de media uitgesproken dat de positie van Francken onhoudbaar is en dat hij ontslag moet nemen.

Het ultimatum van Bart de Wever

Zondag sprak Bart de Wever zijn steun uit voor Francken. Hij stelde ‘een regering met Francken of zonder de N-VA’ . Mochten de partijen uit de coalitie blijven zinsspelen op het ontslag dan zou hij al zijn ministers uit de regering halen. Dit werd ontvangen als een ultimatum. De eerste minister Charles Michel sprak over chantage . Mocht de N-VA als grootste partij in de regering eruit stappen zou dit leiden tot de val van de regering en vroegtijdige verkiezingen.

Lessen voor de toekomst

Maandag spraken de voorzitters van CD&V en Open VLD zich opnieuw uit. Hun standpunt was verkeerd begrepen, er zou namelijk nooit zijn ingezet op het ontslag van Francken. Ook de eerste minister zegt dat de positie van de staatssecretaris niet in gevaar is . Het onderzoek zou niet dienen om Francken te beoordelen maar om lessen uit te trekken voor de toekomst.
Zo is de positie of de geloofwaardigheid van staatssecretaris Theo Francken, door een kort ingrijpen van Bart de Wever, niet meer het onderwerp van het onderzoek of de politieke agenda. Voorlopig blijft de regering van Charles Michel nog aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.