Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Het kabinet Rutte-III is beëdigd

  •  
25-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het Bordes (za)
De baard van Thierry Baudet is er af, want op paleis Noordeinde heeft koning Willem-Alexander de ministers en staatssecretarissen van het derde kabinet Rutte beëdigd. Kort daarvoor verleende hij de vertrekkende bewindslieden ontslag. Voor de tweede keer was de plechtigheid live te volgen. Omdat Huis ten Bosch wordt verbouwd, vond de beëdiging plaats op het werkpaleis van de koning.
Koning Willem-Alexander heeft de nieuwe ministersploeg beëdigd. Het kabinet-Rutte III kan aan de slag: https://t.co/TgC5prLXc2 pic.twitter.com/U2kdqSEPVs
Er komt nieuw kabinet. De baard van @thierrybaudet (over wie @HansWiegeI gisteren bij @pauwnl zeer positief was) van @fvdemocratie is eraf.. pic.twitter.com/DJeXmJ3k1Z
In het nieuwe kabinet zitten zes ministers van de VVD, vier van het CDA en van D66 en twee van de ChristenUnie. VVD'er Rutte is net als de afgelopen zeven jaar premier. Er komen drie vicepremiers: De Jonge (CDA), Ollongren (D66) en Schouten (ChristenUnie). Er zijn vier ministers zonder portefeuille: zij hebben niet de leiding over een departement.
De VVD levert drie staatssecretarissen, CDA en D66 ieder twee en de ChristenUnie één.
Bordes met namen

De vicepremiers

Hugo de Jonge vicepremier 1
Hugo de Jonge (CDA) is de vicepremier in de nieuwe regering en  minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vanaf 2010 was hij wethouder in Rotterdam met de portefeuille Onderwijs, Jeugd en Gezin, in 2014 werd hij hiervoor opnieuw gekozen. 
De Jonge houdt er een schoenencollectie op na met opvallende exemplaren. Tijdens de beëdiging in paleis Noordeinde droeg hij nog zwarte schoenen, maar voor de bordesfoto had hij een ander paar meegenomen.
Schoenen van De Jonge
Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren (D66) is minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in kabinet Rutte III. Hiervoor was ze wethouder in de gemeenteraad van Amsterdam voor D66, waar ze vanaf 18 september 2017 als loco-burgemeester het werk van de reeds overleden Eberhard van der Laan waarnam. Namens D66 is ze vicepremier in het nieuwe kabinet.
Carola Schouten vicepremier 3
Carola Schouten (ChristenUnie) is sinds 2011 lid van de Tweede Kamer en werd datzelfde jaar verkozen tot 'Politiek talent van het jaar’. Ze houdt zich met name bezig met financieel-economische aangelegenheden, sociale zaken, werkgelegenheid en pensioenen, hoger onderwijs en wonen. Vanaf oktober 2017 is zij minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier namens de ChristenUnie in kabinet Rutte III.
Later vandaag dragen de vertrekkende bewindslieden hun portefeuille over aan hun opvolger en de eerste vergadering van het nieuwe kabinet is aan het eind van de middag. De formatie heeft 225 dagen geduurd, dat is een record. Vanavond schuiven de drie vicepremiers aan bij Pauw!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.