Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hersenstichting schenkt 600.000 euro voor onderzoek naar Parkinson

  •  
11-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Hersenstichting
Woensdag 11 april staat in het teken van de ziekte Parkinson. De Hersenstichting brengt een documentaire naar buiten over een individu met de aandoening én financiert twee onderzoeken van het VU medisch centrum (VUmc).
De Hersenstichting zet zich in om elke hersenaandoening te genezen, zo ook de progressieve aandoening Parkinson . De ziekte die verergert na verloop van tijd. “Parkinson is een zeer bekende en zeer aangrijpende aandoening. Wij willen mensen een beter perspectief bieden. De naam van de ziekte zegt mensen wel wat, maar de inhoud niet. Het is onbekend en onbegrepen”, zegt neurowetenschapper Laura Rigter van de Hersenstichting.
Zo brengt de ziekte niet alleen motorische klachten met zich mee, maar komen er ook mentale problemen bij kijken. Bijvoorbeeld een depressie. “Dit heeft een hele sterke relatie”, zegt Laura Rigter. “Aan de ene kant heeft het met neurochemie te maken. De dopamine – het gelukshormoon – wordt minder. Aan de andere kant is het een ziekte die alleen maar erger wordt en waar geen behandeling voor is. Je toekomstbeeld valt eigenlijk in duigen en je takelt langzaam af.”

"Normaal is het de moeder die zorgt voor het kind, maar in dit geval zijn de rollen omgedraaid" - Neurowetenschapper Laura Rigter

De Hersenstichting bracht woensdag een minidocumentaire naar buiten over de vijftigjarige Janet. Op vrij jonge leeftijd krijgt ze de diagnose Parkinson te horen. Janet heeft een dochter van 11 jaar, die ze zelfstandig opvoedt. “Normaal is het de moeder die zorgt voor het kind, maar in dit geval zijn de rollen omgedraaid”, zegt Laura. “Met de mini-documentaire willen we de impact laten zien op haarzelf en haar omgeving.” Vandaag wordt de korte documentaire extra onder de aandacht gebracht. Zie de minidocumentaire onderaan. 
Ook kent de Hersenstichting vandaag bijna 600.000 euro toe aan twee onderzoeken van het VUmc. Met die onderzoeken willen ze dat de klachten van Parkinson zo goed worden verholpen, dat mensen er bijna geen last meer van hebben. Ook bij cognitieve klachten, in het vermogen tot denken.

BEWARE

Een van de onderzoeken heet BEWARE . Het doel van dit zoek is beter leren omgaan met de schommelingen van de ziekte, zodat je een waardevol leven kan behouden en hierdoor minder stress ervaart. Het project staat onder leiding van Dr. Erwin van Wegen. “Parkinson patiënten gebruiken medicatie, zodat de symptomen minder worden. Als deze medicatie is uitgewerkt, komen die symptomen weer terug. Dat heet wearing-off”, legt hij uit.

"Als gevolg van die wearing-off kunnen de patiënten bijna niets meer doen" - Dr. Erwin van Wegen

“Patiënten krijgen meer trillingen en kunnen slechter bewegen. Het feit dat dat optreedt zorgt voor mentale stress. Als gevolg van die wearing-off kunnen de patiënten bijna niets meer doen en komen angst- en stressgevoelens naar boven. Die versterken elkaar”, aldus Dr. Van Wegen.
Door die symptomen kom je in een negatieve cirkel terecht. Je probeert dan tegen dat proces te vechten, maar je lichaam laat dat niet toe. “Met onze therapie proberen we die cirkel te doorbreken, zodat patiënten daarmee om kunnen gaan.”
Op basis van subsidie van de Parkinson Vereniging heeft het VUmc een eerste versie getest op een kleine groep patiënten. Daarbij hebben ze veel tips gekregen hoe de therapie kan worden verbeterd. “Met name op het gebied van stress, angst en depressie voelden ze zich beter na de therapie. Daar hebben we op voortgeborduurd”, aldus Dr. Van Wegen. De volgende stap is een multicenter onderzoek, dat betekent dat de therapie op meerdere plekken in Nederland onderzocht wordt.
Zie hier de minidocumentaire van de Hersenstichting over Janet die de ziekte van Parkinson heeft:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.