Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Handel in besmette lichaamsdelen via Nederland

Handel in besmette lichaamsdelen via Nederland

Amerikaanse bedrijven zouden besmette lichaamsdelen, die mensen ter beschikking hebben gesteld in naam van de wetenschap, naar Nederland vliegen. Hier zouden lichaamsdelen tussenzitten die ook besmet zijn met virussen. Persbureau Reuters meldt dat er in Nederland een vestiging is geopend omdat de handel in lichaamsdelen naar onder meer Europa erg omvangrijk werd.  

Hanke Bruins Slot (CDA) sprak in het NOS Radio1 Journaal over de zorgen die ze heeft naar aanleiding van het onderzoek van Reuters. Bij het Amerikaanse bedrijf MedCure, met een vestiging in Amsterdam, zou enige tijd geleden een inval zijn gedaan door de FBI. Nederland dient als doorvoerland waar meerdere lichaamsdelen tegelijk per container naartoe vervoerd kunnen worden om vervolgens Europa in gedistribueerd te worden.

In Amerika is het illegaal om lichaamsdelen te verkopen voor transplantaties. Wel is het legaal om gedoneerde lichamen of delen daarvan voor medisch onderzoek, training of opleidingen te gebruiken. Dit soort firma's worden ook wel ‘body brokers’ genoemd. De bedrijven die deze brokers kopen zoeken vaak gericht contact met mensen die een begrafenis of crematie niet kunnen betalen, aldus Reuters.

MedCure Portland hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van MedCure in Portland (Oregon), in de Verenigde Staten, waar de FBI eerder een inval deed (Foto: Google Streetview).


MedCure is de grootse handelaar in lijken en lichaamsdelen in de Verenigde Staten. Het bedrijf ontving meer dan 11.000 gedoneerde lichamen en distribueerde meer dan 51.000 lichaamsdelen. 


Bruins Slot heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Zij wil weten of de Nederlandse overheid op de hoogte was van de FBI-inval. Maar ook of er zicht is op de activiteiten van de vestiging in Nederland. Zo zouden volgens Bruins Slot lichaamsdelen besmet kunnen zijn met hiv, hepatitis en MRSA. Er zouden inmiddels al minstens zes vriescontainers vol bevroren menselijke resten gearriveerd zijn in Nederland.

Klik hier voor meer nieuws en achtergrond van Pauw!

- Advertentie -

Recent in: GEZONDHEID