Vanaf 30 september terug op NPO 1

Groot-Brittannië mag van de EU nog terugkomen op de Brexit

Groot-Brittannië mag van de EU nog terugkomen op de Brexit

Dinsdag lieten de voorzitters van het Europees Parlement en de Europese Commissie weten dat Groot-Brittannië zich nog mag bedenken over de Brexit. De onderhandelaar van de EU in de Brexit, de Vlaming Guy Verhofstadt, sprak zich resoluut uit over een eventueel akkoord.

Donald Tusk

De voorzitter van het Europees Parlement sprak dinsdag de Europarlementariërs toe. In zijn toespraak behandelde hij ook de lopende onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Opvallend was dat hij aangaf dat de Europese Unie het land met open armen zal verwelkomen als het besluit af te zien van het vertrek. Mocht het land bij zijn besluit blijven, zal Brexit werkelijkheid worden volgend jaar maart, met alle nadelige gevolgen van dien.

Op Twitter herhaalde hij zijn uitnodiging. In zijn speech haalde hij ook nog de Britse politicus David Davis aan, die mede-onderhandelaar is voor de Brexit. Davis zou hebben gezegd dat als een democratisch land niet meer van gedachten kan wisselen, het geen democratie meer is.

 

Juncker en Timmermans

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, onderschrijft het statement van Tusk. Hij hoopt dat deze opmerking wordt gehoord in Londen. Ook de vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt dat Groot-Brittannië zich nog mag bedenken. ‘Het is namelijk het Verenigd Koninkrijk dat heeft besloten de EU te verlaten en niet de EU die het Verenigd Koninkrijk wil verlaten.’

 

Guy Verhofstadt

Mocht de Brexit er komen moeten er nog wel wat zaken duidelijk worden, volgen Tusk. Guy Verhofstadt heeft een duidelijke mening over de manier waarop de nieuwe relatie tussen de EU en Groot-Brittannie vorm zou moeten krijgen. Verhofstadt maakt de positie van de EU duidelijk, er mag geen sprake van ‘cherry-picking’ zijn. Hij wil niet dat het Verenigd Koninkrijk zonder de EU een sterkere positie heeft dan als lidstaat.

Aanstaande oktober moet er een vertrekakkoord liggen, dat dan per maart 2019 van kracht zal worden. 

Lees meer politiek nieuws bij Pauw!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK