Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

'Gladde slijmbal' Comey noemt Trump moreel ongeschikt voor het presidentschap

'Gladde slijmbal' Comey noemt Trump moreel ongeschikt voor het presidentschap

Voormalig FBI-baas James Comey trapt zijn toernee ter promotie van zijn boek A Higher Loyalty af met een interview bij de Amerikaanse zender ABC. Sinds zijn ontslag verklaarde Comey al in een hoorzitting dat Trump een leugenaar is, die probeerde om hem zijn onderzoek naar de Russische connecties van Micheal Flynn te laten staken.

Tijdens zijn traditionele zondagse tweetstorm richt de Amerikaanse president Donald Trump al zijn pijlen op de voormalige FBI-baas. Hij noemt Comey de 'slechtste FBI-directeur ooit, 'een slijmbal' en 'glad'. 

Het zal de komende tijd nog wel onrustig blijven, aangezien Comey een boek te verkopen heeft (het verschijnt dinsdag). De publiciteitsmachine is pas net op gang gekomen.

Volgens Amerikadeskundige Tom Kleijn mogen de twee kemphanen elkaar simpelweg niet. Toen Comey nog directeur was hadden de twee al mot. Dat vertelde Kleijn vrijdagavond bij Jeroen aan tafel.

De voormalig FBI-directeur noemt Trump een maffiabaas. Die vergelijking maakt Comey niet zomaar vertelt Kleijn. In de jaren '80-'90 deed Comey als jonge aanklager onderzoek naar de Gambino-familie in New York. Dat was een van de vijf beruchte maffia-families die de georganiseerde misdaad beheersten in New York van 1950 tot eind jaren 70.

"Hij zag precies dezelfde patronen als hij nu bij Trump ziet. Je kust de ring van de baas, je zweert loyaliteit aan de baas, je houdt de buitenwereld buiten". Het gaat volgens Comey om "een cultuur van leugentjes en de waarheid verdraaien staat boven rechtlijnigheid", vertelt Kleijn.

De voormalig Amerika correspondent omschrijft Comey als "een extreem soort van droogstoppel recht door zee wetsdienaar, die alle rangen heeft doorlopen en uiteindelijk baas van de FBI is geworden. Die altijd onderzoek doet, los van politiek. Hij hecht heel erg aan recht en rechtvaardigheid", aldus Kleijn. Hij ligt volgens de Amerika-kenner helemaal niet in de lijn van Trump.

De verwachting is dat het vuurtje de komende tijd wel verder opgestookt gaat worden. De boekpromotie van Comey is pas net van start gegaan en aan de andere kant zal Donald Trump zich ook niet onbetuigd laten. FOX heeft Comey inmiddels al als 'een leugenaar' weggezet.  

Kijk hier het gesprek met Tom Kleijn terug.

Klik hier voor ons laatste nieuws

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK