Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: dit doen lokale partijen om stemmen te winnen

  •  
17-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
VVD-condooms
Nog vier dagen en dan mogen we eindelijk naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. In ons programma zijn de afgelopen periode al talrijke campagnes de revue gepasseerd. De ene keer vlijmscherp, de andere keer ietwat ongelukkig. Hoe dan ook verdient de lokale politiek alle aandacht, daarom hebben we de meest opvallende acties, spotjes en campagnes van de lokale politiek voor je op een rijtje gezet.  

Vincent Karremans

De Rotterdamse VVD pakt uit dit jaar. Hun graag geziene kandidaat Vincent Karremans schoof afgelopen week nog aan tijdens het Pauw Rotterdam Debat in de Maassilo en daarnaast liet hij zich ook gelden met deze originele spot, waarin hij zich afzet tegenover een bekende landelijke politicus.
De campagnespot is ook duidelijk geïnspireerd op een reclame van een bekend zeepmerk.

The Vote of Hilversum

Pieter Broertjes is al sinds 2011 burgemeester van Hilversum, de mediastad. De PvdA-burgemeester roept de inwoners van zijn stad op te gaan stemmen op woensdag 21 maart. Hij gebruikt daarbij een verwijzing naar een populair programma dat wordt uitgezonden vanuit het Mediapark.

Per taxi naar de stembus

De Stadspartij in de gemeente Doesburg brengt de inwoners van de Gelderse stad hoogstpersoonlijk met de taxi naar de stembus. Maar let op: alleen mensen die zelf niet in staat zijn op eigen kracht te gaan stemmen, omdat ze geen vervoersmogelijkheid hebben. Deze mensen kunnen contact opnemen per telefoon en zullen worden opgehaald en naar het stembureau worden gereden. En uiteraard wordt men na afloop ook weer thuisgebracht.

"Voel de liberaal in je"

"Aanpakken". Dat is wat we moeten doen volgens de VVD. De mouwen opstropen en aan het werk. Maar in de gemeente Woerden verstaan ze onder 'aanpakken' dit jaar iets anders dan hard werken. De lokale VVD deelt daar namelijk condooms uit in de hoop stemmers te trekken. De condooms met op de verpakking de tekst ’voel de liberaal in je’ worden uitgedeeld in kroegen. 
’Kom je ook op 21 maart?’ valt achterop de verpakking te lezen.
Het uitdelen van condooms tijdens de campagne is niet nieuw. De VVD deelde eerder condooms uit met dezelfde teksten, onder meer in Leiden en Abcoude. De condooms die nu worden uitgedeeld zijn echter wel nieuw. "Dat zou wat zijn zeg, als we die zouden afstoffen”, aldus Bos tegenover de Telegraaf.
Saillant detail: VVD-jongerenafdeling JOVD beticht VVD Woerden van plagiaat. Volgens Hessel Knippels, voorzitter van de JOVD Utrecht, is de slogan ’voel de liberaal in je’ afkomstig van de JOVD.
VVD-condooms

VVD en FvD: 'Opstropen die mouwen'

De VVD ziet dus graag opgestroopte mouwen, maar Forum voor Democratie ook. Dat blijkt uit deze spotjes. Ze gebruiken zelfs hetzelfde logo. Hebben de twee partijen soms dezelfde campagnestrateeg in dienst genomen?

A litte to much Leefbaar

Ze doopten het 'de Nacht van Leefbaar. In één nacht hingen ruim honderd man verkiezingsposters en aanplakbiljetten van Leefbaar Rotterdam door heel de Maasstad. Een sterk staaltje guerrillamarketing of overkill?
Deze avond/nacht kleurt onze mooie stad groen wit. Met ruim 100 man verspreiden we een paar duizend campagneborden door R’dam! #NachtvanLR pic.twitter.com/ZlZ79pXrI1

Meerijden met de burgemeester

Opgehaald worden door de burgemeester van Oirschot, wie wil dat nu niet? Elke vier jaar komt er weer een grote groep nieuwe stemmers die net de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Veel van deze jongeren moeten worden gemotiveerd om te gaan stemmen, maar hoe krijg je ze naar de stembus? 
In het Brabantse Oirschot proberen ze dat op een ludieke manier te doen en zijn twee acties op touw gezet. Als je voor het eerst mag gaan stemmen, kun je op woensdag 21 maart worden opgehaald door burgemeester Judith Keijzers-Verschelling in hoogsteigen persoon. Met een hapje en een drankje word je dan ‘op een feestelijke manier naar de stembus begeleid’. 
Met de burgemeester naar de stembus

Partij tegen de Burger

Wie nog zweeft en op zoek is naar een nieuw geluid, kan een stem uitbrengen op de Partij tegen de Burger. Een partij bedacht door de satirische website De Speld. Een nieuw geluid is het zeker.
Mocht je er nog steeds niet uit zijn, kun je altijd nog even de grootste stemwijzer van Nederland uitproberen. Ook gemaakt door De Speld.

Rechtdoor, rechts of toch links?

D66 houdt het simpel. "Nu vooruit". Een prima slogan, want we willen immers allemaal vooruit. Maar in dit geval lijkt het koersvoorstel van de Partij van der Arbeid toch meer hout te snijden. Oordeel zelf..
Een bericht gedeeld door Lodewijk Asscher (@lodewijkasscher) op 12 Mrt 2018 om 1:13 (PDT)

Een toffe peer

Slechte woordgrappen in een verkiezingsposter; tijdens lokale verkiezingen mag het allemaal. Ook meer dan één grap per poster is toegestaan. De VVD in Uden neemt het ervan.
Als gemeentepolitici zulke taalgrappen maken, vertrouwen we zaken als zorg, natuur, etc ook aan hen toe. pic.twitter.com/qHB4iiTBZT

Zing ze naar de stembus

Verkiezingsliederen komen elke verkiezingsperiode weer terug. Zo ook dit jaar. In Loppersum, Steenbergen en Almelo hebben ze dit jaar hun best weer gedaan.
De MinimaPartij uit Almelo probeert een wat jongere doelgroep te bereiken en koos voor een rap. 

"Zo vrij als een aardbei"

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan taalenthousiastelingen  Christine Liebrecht en Tefke van Dijk  op zoek naar de slechtste politieke slogan. Tot aanstaande maandag, 19 maart,   kun je op sloganverkiezing.nl  stemmen op de slechtste slogans van jouw keuze om te bepalen welke politicus of politieke partij de titel 'Slechtste Politieke Slogan van 2018' verdient.
Onze deskundige jury heeft vanuit alle inzendingen tien slogans geselecteerd die meedoen aan de verkiezing. Op dinsdag 20 maart maken we de uitslag bekend. De “winnaar” ontvangt het Rode Potlood. Afgelopen donderdag presenteerden Christine en Tefke alvast een paar parels bij ons aan tafel. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'Zo vrij als een aardbei'
De verkiezingsslogans vliegen ons om de oren! Taalfanaten @christineliebr en @TefkevanDijk verzamelde de meest opvallende. #Pauw pic.twitter.com/gCvkXEfVPI
Het hele gesprek met Christine en Tefke is hier terug te zien.

Klik hier voor ons laatste nieuws!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.