Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

'Geef werkende voorrang bij sociale huur'

'Geef werkende voorrang bij sociale huur'

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis zal in een kamerdebat donderdagmiddag aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vragen wat de juridische mogelijkheden zijn om 'economische binding te benoemen als voorrangscategorie'. Het VVD-Kamerlid wil dat werkzoekenden automatisch - in het hele land - voorrang krijgen voor sociale huurwoningen als ze verhuizen voor het werk.

Volgens de VVD'er kan zijn plan ervoor zorgen dat de werkloosheid wordt teruggedrongen. "Het kan niet waar zijn dat iemand die bijvoorbeeld vanuit een uitkering aan het werk kan, daarin belemmerd wordt door een wachtlijst voor een woning.”

Op dit moment kunnen gemeenten nog bepalen of zij bepaalde groepen voorrang geven bij huisvesting. Sommige gemeenten geven werkzoekenden al deze voorkeursbehandeling, maar volgens de Telegraaf wil de VVD nu dat dit landelijk gaat gebeuren. "Gemeenten hanteren nu al allerlei voorrangsregels. Dit is nu bij uitstek een groep waar voorrang eerlijk zou zijn, aldus Koerhuis. De liberaal noemt zijn voorstel 'eerlijk en 'een goede zaak'.

Zo’n landelijke voorrangspositie was er eerder al wel voor de zogenoemde statushouders, asielzoekers die net een verblijfsvergunning hebben gekregen, volgens de krant. Dat landelijke voorrangsbeleid op de woningmarkt is vorig jaar afgeschaft. Gemeenten kunnen er nog steeds wel voor kiezen om lokaal deze groep voorrang te geven op de woningmarkt. 

Klik hier voor ons laatste nieuws!

- Advertentie -

Recent in: ECONOMIE