Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Geef werkende voorrang bij sociale huur'

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rijtjeshuizen
VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis zal in een kamerdebat donderdagmiddag aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vragen wat de juridische mogelijkheden zijn om 'economische binding te benoemen als voorrangscategorie'. Het VVD-Kamerlid wil dat werkzoekenden automatisch - in het hele land - voorrang krijgen voor sociale huurwoningen als ze verhuizen voor het werk.
Volgens de VVD'er kan zijn plan ervoor zorgen dat de werkloosheid wordt teruggedrongen. "Het kan niet waar zijn dat iemand die bijvoorbeeld vanuit een uitkering aan het werk kan, daarin belemmerd wordt door een wachtlijst voor een woning.”
Op dit moment kunnen gemeenten nog bepalen of zij bepaalde groepen voorrang geven bij huisvesting. Sommige gemeenten geven werkzoekenden al deze voorkeursbehandeling, maar volgens de Telegraaf wil de VVD nu dat dit landelijk gaat gebeuren. " Gemeenten hanteren nu al allerlei voorrangsregels. Dit is nu bij uitstek een groep waar voorrang eerlijk zou zijn, aldus Koerhuis. De liberaal noemt zijn voorstel 'eerlijk en 'een goede zaak'.
Zo’n landelijke voorrangspositie was er eerder al wel voor de zogenoemde statushouders, asielzoekers die net een verblijfsvergunning hebben gekregen, volgens de krant. Dat landelijke voorrangsbeleid op de woningmarkt is vorig jaar afgeschaft. Gemeenten kunnen er nog steeds wel voor kiezen om lokaal deze groep voorrang te geven op de woningmarkt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.