Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Facebook staat in het centrum van de Rohingya-crisis in Myanmar

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Ashin Wirarthu
De overheid van Myanmar heeft Ashin Wirarthu, een ultranationalistische Boeddhist, verboden in het openbaar te preken. Volgens de autoriteiten zijn de preken van de geestelijke mede de oorzaak voor het geweld tegen de Rohingya-minderheid in het land, dat door de Verenigde Naties etnische zuivering wordt genoemd.
Omdat hij niet meer in het openbaar mag spreken, heeft Wirarthu zijn heil op een andere plek gezocht: Facebook. Elke dag plaatst de Boeddhist updates over de moslims, vaak met valse informatie. Hij schetst een beeld van de Rohingya als agressieve outsiders. Posts zoals deze zijn de lont in het kruidvat geweest voor de oplaaiende agressie en het geweld tegen de etnische minderheid in Myanmar.
Deze 'hate speech' op Facebook, heeft het social media-platform in het centrum van een intense informatieoorlog geplaatst, die zeer nadelig uitwerkt voor de moslimminderheid in het Aziatische land. Internationale mensenrechtenbewegingen vinden dat Facebook meer moet doen om dit soort haatzaaiien te weren. Volgens Human Rights Watch zou Facebook bijvoorbeeld net zoveel moeite moeten steken in het weren van haat als het aanpakken van bedrijven die adverteren via het platform.
"Facebook haalt razendsnel Swastikas offline, maar ze doen niets aan Wirathu's haatzaaierij, die zegt dat moslims honden zijn", aldus Phil Robertson, onderdirecteur van de Aziatische tak van Human Rights Watch .
Over de hele wereld wordt gedebatteerd over de groeiende verantwoordelijkheid van Facebook en andere grote social media-platformen als verspreiders van informatie. Momenteel wordt in Groot-Brittannië onderzoek gedaan naar de rol van sociale media in de verspreiding van misleidende informatie over het Brexit-referendum en het lidmaatschap van de Europese Unie. En in de Verenigde Staten onderzoeken ambtenaren de Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen jaar te beïnvloeden via sociale media.
In Myanmar is Facebook zo dominant dat het voor vele mensen geldt als 'het internet' zelf. Daarom gaat de verspreiding van zowel 'hate speech' als vijandige taal, razendsnel, waardoor de langdurige vijandige scheidslijnen worden verdiept en het geweld tegen de Rohingya wordt opgestookt.
Facebook controleert niet de miljarden posts en status updates die wereldwijd dagelijks over de site stromen. In plaats daarvan vertrouwen ze op de soms verwarrende 'community standards ' van Facebook en meldingen van gebruikers in het geval dat ze bedreigingen tegenkomen op het platform. Dat soort posts worden dan, in sommige gevallen, door Facebook verwijderd.
Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft Facebook een pakket van richtlijnen uitgerold voor gebruikers om fake news en misleidende informatie te kunnen herkennen. Het bedrijf verwijdert de misleidende informatie niet zelf. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen kantoor in Myanmar, maar Facebook heeft met lokale partners wel een pagina met platform richtlijnen opgesteld in het Burmees. Op die manier wil het bedrijf van Mark Zuckerberg 'zijn activiteiten blijven verbeteren', aldus een woordvoerder tegenover The New York Times .
Volgens mensenrechtenbewegingen heeft de passieve houding van het bedrijf toegestaan dat meningen, feiten en misleidende informatie zich hebben kunnen vermengen op Facebook, waardoor waarheid en propaganda vertroebeld zijn geraakt in een land waar mobiele technologie slechts drie jaar gemeengoed is.
Totdat Facebook en lokale media meer gaan doen om de verspreiding van misleidende informatie en 'fake news' tegen te houden, kunnen mensen zoals Wirarthu ongestoord misleidende informatie via Facebook blijven verspreiden, zoals foto's en video's van rottende lijken die volgens hem van Boeddhistische slachtoffers van Rohingya-aanvallen zijn. Het wrange is dat deze Wirarthu honderdduizenden volgers heeft.
Facebook heeft wel enkele posts van Wirarthu verwijderd, maar in een interview heeft hij gezegd dat wanneer Facebook zijn posts verwijderde of zijn account blokkeerde, hij simpelweg een nieuw account opende en op dezelfde voet doorging. 
De strijd om de beheersing van de informatiestroom is dus nog lang niet gestreden in Myanmar. Lees hier verder via The New York Times .
(Foto bovenaan: Ashin Wirarthu, via South China Morning Post)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.