Vanaf 30 september terug op NPO 1

Erdogan claimt herverkiezing: Turkse Nederlanders vieren feest op straat

Erdogan claimt herverkiezing: Turkse Nederlanders vieren feest op straat

Zittend president Recep Tayyip Erdogan verscheen zondagavond plots op televisie om zijn herverkiezing als premier van Turkije bekend te maken. Hij heeft de Turkse presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen, volgens de voorzitter van de kiescommissie. Even later stromen de straten in verschillende Nederlandse steden vol met feestvierende Turkse Nederlanders. De oppositie wantrouwt de verkiezingsuitslag en noemt de speech van de president 'voorbarig'.

Turkse Nederlanders konden de afgelopen dagen stemmen voor een nieuwe president en een nieuw parlement van Turkije. Er was zelfs sprake van een recordopkomst: maar liefst 121.508 kiesgerechtigden brachten hun stem uit.

"De meeste stemmen zijn uitgebracht op de stemlocatie voor Rotterdam en Den Haag. In totaal werden daar 51.014 formulieren geteld. In Amsterdam kwam het totaal uit op 41.154, terwijl er in Deventer 29.340 stembiljetten in de bussen gingen" (NU.nl).

In bovengenoemde steden (en een aantal andere) gingen blije Turkse Nederlanders de straten op om feest te vieren. Dat ging gepaard met de nodige Turkse vlaggen, vuurwerk en met een hoop getoeter:


Amsterdam

In de hoofdstad stemde bijna 75 procent van de Turkse Nederlanders op Erdogan (74,95).


Rotterdam

In Rotterdam stemde ruim 72 procent op Erdogan (72,65).


Deventer

In Deventer stemde zeker 70 procent van de stemmers op de zittende premier (70,21).


Bovengenoemde cijfers werden hier gepubliceerd.


Klik hier voor meer over Erdogan en Turkije

Klik hier voor ons laatste nieuws 

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...